activiteiten

Analyse interimactie Aalst

1. Valse vacatures

De vacatures waar wij naar vragen zijn zogezegd altijd net ingenomen, maar blijven wel aan het raam hangen of op de website staan.

Wanneer we naar vacatures vragen die we op het internet zien staan of die aan de ramen van de interimkantoren hangen krijgen we te horen: 'de vacature is net ingenomen' of 'het is een kalme periode in het bedrijf'. Wij zien nochtans dat deze vacatures blijven hangen. Dit geeft ons valse hoop en dan krijgen we terug zo'n klap in ons gezicht!

O., 24 jaar: Randstad. 8 maart. 'Ik heb gevraagd naar twee vacatures die aan het raam hangen: flexibele medewerkers supermarkt en voor de Action. Ze zeiden dat de vacatures weg zijn.' Vrijdag 16 maart hangen ze er nog steeds.
O., 24 jaar: Adecco. 8 maart. 'Er hingen vier vacatures aan het raam: verkoper in foodketen, sportieve verkoper, verkoper bakkerij en kassier. Ik heb ernaar gevraagd. Ze zijn alle vier weg!' Op woensdag 21 maart hangen deze vier vacatures nog steeds aan het raam...
J., 26 jaar: t-interim. Januari. Er hangt een vacature voor heftruckchauffeur aan het raam. Ik vraag er naar en ze zeggen: “zal niet gaan, het is een kalme periode”.
2. Jobs zijn reeds ingenomen

Ze bellen of sms'en ons voor een job, we bellen meteen terug of vliegen naar het interimkantoor om dan te horen: 'Sorry, de job is reeds ingenomen.'

Wij willen heel graag werken en zijn dan ook enthousiast wanneer we een sms krijgen van het interimkantoor of wanneer ze ons bellen en zeggen dat er een job voor ons is. Wanneer we dan toekomen in het interimkantoor of terugbellen krijgen we te horen dat de job reeds ingevuld is. Dan zakt de moed ons terug in de schoenen.

M., 22 jaar: Tempo Team. 9 februari. Ze belden mij en zeiden: 'We hebben 6 vacatures voor bij Tupperware'. Ik ben dan direct naar Tempo Team gegaan, maar ze zeiden: “ze zijn al ingevuld”.
E., 20 jaar: Tempo-Team. Februari. Ze hadden mij een bericht gestuurd om in een winkel te gaan werken. Ik had erop gereageerd. Ze vroegen of ik tot daar wilde komen. Ik kom toe in Tempo-Team en zegt de consulente tegen mij: 'ja, ma 'k peins dat da werk te zwaar voor u zal zijn.
K., 20 jaar. Maart. Start People, Ze sturen een sms waar er in staat dat er werk is voor mij, ik bel meteen terug en 't is al ingenomen. Dat was in Zellik om in de Depot van Delhaize te gaan werken.
3. Valse beloftes

Ze beloven ons vast werk, maar het komt er niet van!

Ze hebben een job gevonden voor ons. 'Yes!' En ze hebben ook nog gezegd dat we vast mogen beginnen wanneer we goed ons best doen. Maar die beloftes blijken niet te kloppen of, vanuit het niets, krijgen we telefoon van het interimkantoor: 'Je moet niet meer terug gaan.' Dat was het dan. Zonder dat ze meer uitleg willen geven over waarom we plots niet meer moeten gaan of dat we de kans kregen om ons te bewijzen.

H., 23 jaar. Februari. Randstad construct. Ik heb bij NTS gewerkt. Het was met optie vast. Net voor ik vast mocht beginnen hebben ze mij buiten gegooid. Ik heb er 5 maanden gewerkt met weekcontracten. Ze hebben geen reden gegeven waarom ik moest vertrekken. Ze zeiden dat ik mijn werk goed deed.
R., 28 jaar: Adecco, Ik werk sinds mei vorig jaar via Adecco bij VPK. Ik heb van mei tot eind november bij VPK in Oudegem gewerkt met weekcontracten. Adecco had mij gezegd dat het optie vast was. Eind december zou ik een vast contract krijgen. Toen ik zei dat het interimkantoor gezegd had dat het optie vast was zei de ploegchef dat het interimkantoor mis was.
E., 20 jaar. Eind oktober, begin november 2011 heb ik een maand gewerkt bij AD Delhaize via Accent. Ze hadden gezegd dat het met optie vast was. Na een maand werd ik ziek. Ik kreeg een bronchitis. Van het interimkantoor kreeg ik meteen mijn C4.
4. Geen of verkeerde info

Interimkantoren geven niet alle nodige informatie of verkeerde informatie over de job

Wanneer we dan een job krijgen is dat soms met verkeerde of gebrekkige informatie. Het komt vaak voor dat we toekomen in het bedrijf en we plots een héél andere functie moeten uitoefenen dan ze ons in het interimkantoor gezegd hebben. Ze willen ons niet zeggen hoeveel we per uur zouden verdienen of waar het bedrijf precies ligt tot we getekend hebben.

O., 24 jaar: Start People. 22 maart. Ik zag een vacature aan het raam hangen om in Bellona Patis te werken als medewerker logistiek: inpak, orderpicking en magazijn. De consulente zegt dat ik geen ervaring heb in bakkerij. Ik zei dat ik ervaring heb als inpakster, maar dat was niet voldoende. Dat staat nochtans niet op de vacature!
A., 22 jaar: t-interim. December. Ik heb bij ILVA gewerkt. Ze beloofden € 14/uur, maar ik kreeg € 7/uur. Dat stond niet in het contract. Ze zeiden dat het goed uitbetaald was. Soms hadden we om 15u gedaan en soms om 16u of om 17u00 en ook dat stond niet in het contract.
B., 20 jaar. Januari. Wij zijn net binnen geweest bij Tempo Team om te vragen naar de vacatures bij Volvo Cars. De consulente zei dat het eigenlijk om een vacature ging van Tempo Team Wetteren. We zouden daar eerst eens moeten langs gaan. Dat is ook niet just hé. Ze hangen een vacature aan het raam, maar het blijkt een vacature te zijn van het kantoor in Wetteren. De consulente hier kon ons niet helpen. We moesten maar naar Wetteren gaan.
K., 21 jaar. April. Ze geven je vaak te weinig info en laten je te vaak in het duister wanneer ze je naar een bedrijf willen sturen. Ik ben net langs gegaan bij Adecco. Ik had een vacature zien hangen als magazijnier. Ze zeiden enkel dat het voor regio Aalst was, maar wilden niet precies zeggen waar. Ze zeiden welke uren ik zou moeten werken: van 11 uur tot 19 uur, maar wilden niet zeggen hoeveel € ik per uur zou verdienen, welke andere vergoedingen (vervoer, maaltijdcheques) ik zou krijgen en of ik alleen of in een ploeg zou werken.
S., 25 jaar. Maart. ASAP. Ik moest in bloemenwinkel Bloemenhal als gerant werken waarbij ik een uur vroeger moest beginnen en een uur later moest stoppen, maar dat werd niet betaald. Ik moest tot 10 uur langer werken in de week dan Asap zei. Maar Asap zei dat ze daar niets aan konden doen.
5. Waar is onze CV?

We moeten onze cv meerdere keren afgeven in hetzelfde kantoor omdat ze deze niet bijhouden of simpelweg weg gooien

We worden er zo moedeloos van. Telkens we naar het interimkantoor gaan vragen ze om onze cv. Wanneer we dan zeggen dat we die al hebben afgeven en zelfs al meerdere keren hebben afgegeven krijgen we botweg te horen: 'We hebben die in de vuilbak gegooid' of ' We hebben die niet meer.' Willen we een job, dan moeten we wel voor de zoveelste keer onze cv afgeven en dit meestal zonder dat een jobaanbieding volgt.

E., 20 jaar: Tempo-Team. Januari. Ik geef mijn cv af en de consulent zegt: 'ja, ma, stuur hem nog eens door.' Dan stuur ik hem door en wanneer ik dan de volgende keer in het interimkantoor binnenkom zeggen ze: 'Ja, ma, breng je cv nog eens binnen.'
B.,20 jaar. Start People. Dinsdag 15 mei. Ze vroegen daarnet of ik mijn cv wilde binnen steken. Ik heb die daar al vier keer afgegeven hé! Ik moest ook opnieuw een vragenlijst invullen over wat ik wil doen van werk. Dat was ook al de vijfde keer dat ik dat moest doen!
K., 21 jaar. Ik heb mij vorig jaar in oktober ingeschreven bij Manpower. Ik heb mij CV toen per mail gestuurd en bij mijn inschrijven afgegeven. 2 maand later zie ik een vacature op de website staan en bel ik naar Manpower. Ze vroegen mij om langs te komen met mijn CV. Ik zei dat ik mijn cv al eens mailde en afgaf tijdens mijn inschrijven. Ze zeiden: 'Ze staat er niet meer tussen.'
6. Ze houden geen rekening met ons

Er wordt geen rekening gehouden met ons profiel, opleiding of onze gevoelens.

Wij krijgen jobs aangeboden waarvoor we niet in aanmerking komen en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Soms zijn ze ook gewoonweg nodeloos grof en lachen ze ons in het gezicht uit.

J., 20 jaar: Randstad. Januari. Ze belden voor een job waar een rijbewijs verwacht wordt. Het staat nochtans in mijn dossier dat ik geen rijbewijs heb!
E., 20 jaar: In maart belden ze mij van Accent om te zeggen dat er een job voor mij was, bij BENT. Dat is een schoenenwinkel. Ze vroegen: 'Interesseert u dat?' Ik zei: 'Ja.' Daarna vroegen ze: 'Heb je een rijbewijs? Je hebt een rijbewijs nodig voor de job.' Ik zei: 'neen.' Op zich heb ik geen rijbewijs nodig om er te raken. Dat is niet zo ver. Maar blijkbaar had ik een rijbewijs nodig voor het werk zelf. Het staat nochtans in mijn cv dat ik geen rijbewijs heb.
P.: Tempo Team. 2011. Ik moest airconditioningsapparaten van de band halen in een bedrijf in de industriezone van Aalst. Ze hadden mij gezegd dat ik elk uur zou afgelost worden. Dat is nooit gebeurd. Het was heel zwaar werk en ik ben dan uiteindelijk moeten stoppen en kinesitherapie gaan volgen want ik kon thuis geen glas water meer vasthouden. Sindsdien krijg ik daar geen werk meer. Ze waren zelfs zo frank om te zeggen: 'jamaja, wij hebben niets van werk nie meer voor iemand zoals u.' Ik vraag: 'wat bedoelt u met 'iemand zoals u'?' 'Ja ge zijt hier de helft kreupel. Ge kunt niets meer.'
N., 21 jaar. April. Ik heb gezegd in een interimkantoor dat ik echt hulp nodig heb, dat ik het allemaal niet kan betalen. Ze zei: ' Ga naar de RVA hé.' ik zei dat ik negen dagen te weinig gewerkt heb. En zij zei: 'A, is 't daarvoor da je naar ier komt?' Dat was bij Just Work.
E., 20 jaar: Ik heb het wel al gehad dat ze mij bellen en zeggen: 'Er is een nieuwe vacature en dat ze mij vragen om te komen en ik was daar al gaan solliciteren. Dat was voor de spar in Gijzegem via Randstad in februari. 'Ah, ja, sorry,' zeggen ze dan.
7. Gevoelens van en gevolgen voor de jongeren

Al deze verhalen en ervaringen hebben zware gevolgen voor ons, zowel praktisch als emotioneel. Wij staan hier vaak volledig machteloos tegenover.

Al deze verhalen en ervaringen hebben zware gevolgen voor ons, zowel praktisch als emotioneel. Wij staan hier vaak volledig machteloos tegenover.

B., 20 jaar. Ik woon samen met mijn vriendin in een huurhuis in Aalst. Mijn vriendin heeft een vaste job. Onze huisbazen zijn een bejaard koppel. Ze willen het huis verkopen. Wij mogen het huis kopen van hen. Wanneer ik geen vaste job heb, zal geen enkele bank ons een lening willen geven en verliezen we ons huis.
E., 20 jaar. Voor veel jobs vragen ze een rijbewijs. Ik kan niet voor een rijbewijs gaan. Dat kost te veel geld: theoretisch, praktisch, een auto.
K. 21 jaar. Omdat ik nog geen jaar aan een stuk doorgewerkt heb, krijg ik nog geen volledige dop. Nu pas kom ik uit mijn wachtperiode en zal ik een € 300 à € 400 krijgen. Mijn moeder staat momenteel nog volledig in voor mijn zorg. Zij heeft een invaliditeitsuitkering. Financieel kan ik zeggen dat het een ramp is, tot haatwekkend toe. Ik kan niet vaak iets gaan drinken, naar de cinema gaan, hobby's uitoefenen, ...
B., 20 jaar. Ik ben laatst naar de dokter geweest en hij zei dat ik een wandelende tijdbom was. Dat komt omdat die interimkantoren zo met mijn voeten spelen. Ik ben nochtans een kalme jongen.