antwerpen

F., 21 Jaar: hoe kan ik ervaring krijgen als ze me geen werk geven?

Je ziet er vrolijk uit! Heb je net werk gevonden?

Nee, ik ben al twee jaar op zoek. In 2008 heb ik mijn zesde jaar middelbaar succesvol afgerond. Ik heb kantoor gestudeerd. Mijn zevende jaar heb ik wel niet gedaan, maar ik heb toch mijn getuigschrift van het middelbaar.

En heb je al gewerkt ondertussen?

Nee, nog nooit. Ik kom twee keer per week vanuit Linkeroever naar hier. Ik sta bij drie interimkantoren ingeschreven, maar het is steeds hetzelfde liedje. Er is geen werk. Ze zeggen dat dat door de crisis komt.

Ik bel ze ook vaak op om te informeren of er al werk is. Daaraan heb ik al heel veel belwaarde verspilt!

Bij welke interims sta je ingeschreven?

Bij Start People ten eerste. Daar kennen ze me al goed. Ze zijn wel vriendelijk daar. Maar toen ik net weer naar werk informeerde, zeiden ze dat ik mijn talen niet genoeg beheers, dat ik ook Duits moet kunnen. Maar dat heb ik nooit geleerd op school. En dat zeggen ze me nu, na twee jaar!

Ik sta ook ingeschreven bij Randstad. Daar moest ik eens een test maken, die duurde een uur. Ze legden me van te voren niets uit, ze wilden zien of ik zelfstandig aan de computer kon werken. Het resultaat van de test was heel goed: ik had 7/9.

Maar toen zeiden ze dat ik niet voor de job kon worden aangenomen omdat ik geen rijbewijs heb en het kantoor lag ergens ver weg. Ik zei dat ik wel van plan was om mijn rijbewijs te halen, maar ze zeiden me dat ik ook een eigen auto zou moeten hebben!

Bij Randstad zit er ook vaak ander personeel. Zo weten ze nooit wie ik ben, hoewel ik er al twee jaar kom.

Bij T-Interim ben ik ook ingeschreven. Daar ga ik nu heen. Loop je even mee?

Samen met F. loop ik naar T-interim. Ik wacht aan de deur van het interimkantoor als zij naar binnen gaat. Na een minuut staat ze weer voor mijn neus.

En? Wat hebben ze gezegd?

Dat ik na de middag terug moet komen. Ze sturen iedereen nu weg. Inschrijven en informeren is alleen in de namiddag, zeiden ze. Ik vraag me af wat ze dan in de voormiddag doen daar? Ze zijn toch open? Anders moeten ze de deur maar op slot doen!

Heb je nog andere dingen gedaan om aan werk te raken?

Ik sta ingeschreven bij de VDAB. Daar moet ik iedere week bewijzen dat ik mijn best heb gedaan om werk te vinden. Nu zeggen ze daar al dat ik als poetsvrouw aan de slag moet gaan. Maar dat wil ik helemaal niet! Ik heb boekhouden gestudeerd en ben daar echt goed in! Een kantoorjob vinden is echt mijn droom!

Ik heb ook al eens een sollicitatietraining gevolgd via de interim. Er waren daar 100 kandidaten en ze hadden een job voor 1 persoon!

Met welk interimkantoor heb je eigenlijk de minst goede ervaringen?

Toch wel met T-interim. Als je daar binnenstapt, roepen ze je al bij de deur toe dat ze geen werk voor je hebben. Maar als ik dan op de website kijk, staan er nog zoveel vacatures open! De etalageruiten hangen ook vol vacatures, maar die dienen alleen maar als decoratie, denk ik.

Je ziet er heel vrolijk uit, maar maken deze dingen je diep vanbinnen niet boos?

Ik vind het wel heel erg. Ik heb op school altijd mijn best gedaan. Ik heb stage gedaan bij een bedrijf en had daarvoor hele goede punten. Die referentie heb ik ook mee naar de interimkantoren genomen. Maar zonder resultaat... Ze zeggen steeds dat ik nog niet genoeg ervaring heb, maar hoe kan ik ervaring krijgen als ze me geen werk geven?

Bedankt voor het gesprek en nog veel succes gewenst!

Jij bedankt. En ik heb veel vriendinnen die in dezelfde situatie zitten. Ze willen vast allemaal hun verhaal doen!