antwerpen

L.: jij zou beter schooljuffrouw worden!

Hoe was het daarbinnen?

Ik heb een soort van test moeten doen, het leek op een puzzel. Ik moest de juiste etiketten bij de juiste poetsproducten plaatsen. Het duurde zeker een half uur. Ik ben op zoek naar schoonmaakwerk, waarom moet ik dan zon puzzel doen? Je leert toch pas bij door te doen?

En wat was het resultaat van je test?

De test was niet goed, zeiden ze. Daardoor hebben ze me niet ingeschreven. Ze zeiden me dat ik een bewijs van goed gedrag en zeden moet binnenbrengen.

En wat denk je daarvan?

Ik vind het echt oneerlijk! Ik had een cv getypt en meegenomen en dan nog moet ik zon stomme test maken!

Ik kom uit Nederland en daar gaat het heel anders. Maar ik wil graag in Belgie blijven wonen, ik vind Belgie een leuk land. Alleen werk vinden is moeilijk. Het interimwerk is zo slecht georganiseerd! Ik ben steeds vriendelijk als ik het interimbureau binnenkom, maar de meisjes die achter de balie zitten, zitten daar vaak alleen maar mooi te wezen achter hun computer. Ze behandelen je echt als een nummer! Je hebt ook geen vaste consulente, de ene keer ga je bij de ene en dan weer bij een andere.

Soms zijn ze ook ronduit onbeschoft. Toen ik daarnet binnenkwam zei de interimconsulente dat ik mijn kauwgom uit mijn mond moest doen. Ik dacht bij mezelf: jij zou beter schooljuffrouw worden!

Ken je nog meer mensen die dit meemaken?

Ik heb een Spaanse vriendin, zij is ook al lang op zoek naar werk. Eerst geloofde ik haar niet zo erg, maar nu maak ik het zelf mee!

Wat ga je nu doen?

Ik ga nog eens bij de andere interimkantoren kijken of ze misschien een job voor me hebben. Ik wil echt werken!

De volgende dag bel ik L. op om te luisteren of ze nog iets aan haar verhaal heeft toe te voegen. Ze vertelt me het volgende:

Nadat ik met jou gesproken had ben ik nog langs Randstad gegaan. Daar heb ik mijn CV afgegeven en gevraagd of ze mij een bewijs konden geven dat ik bij hen sta ingeschreven. Dat wilden ze niet doen. Dan heb ik mijn CV teruggevraagd.

Bij Tempo Team ben ik ook nog langs geweest. Ik was daar een tijdje geleden al geweest en toen zeiden ze dat ze werk voor me hadden bij een schoonmaakbedrijf. Ze zouden me terugbellen, maar hebben dat nooit gedaan. Ik vind het echt stom dat ze beloftes maken, ik heb zitten wachten en hiermee tijd verspild. Ik wil echt werken!