antwerpen

R., ik ben niet gemotiveerd genoeg?

Hallo, ben je op zoek naar werk?

Ja, ik heb me juist ingeschreven bij Daoust interim voor schoonmaakwerk.

En hadden ze iets voor jou?

Ik heb een cursus homemanager gevolgd bij de VDAB en hiervan mijn certificaat behaald. De cursus duurde zes maanden. Maar dat certificaat telde niet voor Daoust interim. Ik moest opnieuw een test doen. Het was een test met zwart-wit-fotos, je moest bij de fotos zeggen of het juist was of fout: bijvoorbeeld de houding van iemand die een dweil uitwringt. De fotos waren niet duidelijk, maar ik had hem toch goed gemaakt. Ik had maar 1 foutje. Toen zei de vrouw in het interimkantoor dat ik niet gemotiveerd genoeg ben.

Wat vind je daarvan?

Als ik niet gemotiveerd was, zou ik toch niet binnenstappen? Ik ben wel gemotiveerd, ik wil de mensen helpen. Maar ze zeiden dat ik niet klantgericht ben. Ik denk dat het door mijn hoofddoek komt. Er zaten nog twee Belgische meisjes binnen en voor hen was er wel werk. Terwijl ze bij mij zeiden dat ze me op een lijst zouden zetten, maar dat als er iemand beter zou langskomen, die persoon wel voorrang zou krijgen.

Ik wil mijn hoofddoek wel uitdoen, ik draag hem niet altijd. Ik heb in een restaurant gewerkt, daar droeg ik mijn hoofddoek ook niet. Dan ben je meer geaccepteerd. De mensen denken dat je extreem bent als je een hoofddoek draagt. Maar het is toch niet omdat ik een hoofddoek draag dat ik mensen ga vermoorden! Klanten vinden het trouwens vaak niet erg dat je een hoofddoek draagt. Mijn zus werkt met een hoofddoek als poetsvrouw, haar klanten hebben er geen probleem mee. Maar de interimkantoren...die doen er zo moeilijk over.

Je zei dat je in een restaurant hebt gewerkt. Was dat ook via een interimkantoor?

Ja, dat was via T-Interim in de Colmar. Ik heb er zes maanden gewerkt, maar dan heb ik beslist om te stoppen. Het was veel avondwerk, maar ik heb vier kindjes thuis. Dan is het niet makkelijk om s avonds te werken.

Ik heb dan een jaar in het restaurant van de Macro gewerkt, maar daar werd het personeel afgebouwd. De bezoekers moeten daar nu zelf hun plateau op de lopende band zetten, en dat was het werk dat ik deed.

Wat heb je vroeger op school gevolgd?

Tot het vijfde jaar heb ik Personenzorg gedaan. Daarna heb ik Horeca gevolgd. Maar met dat diploma kan ik nu dus niet aan de slag vanwege mijn kindjes. Ik zou nu graag iets met kinderen doen, maar daarvoor heb je een specifiek diploma van Kind en Gezin nodig. Dus solliciteer ik nu naar poetswerk. Ik heb ook al bij familiehulp gesolliciteerd, daar zeiden ze dat ze me zouden terugbellen, maar dat hebben ze nooit gedaan. Ondertussen ben ik bijna een jaar werkloos.

Mijn familie zegt ook dat ik geen werk zal vinden via de interim. Maar ik moet toch iets proberen? Vroeger waren de interimkantoren de hele dag open, maar tegenwoordig hebben ze allemaal andere inschrijfmomenten. Als je je ergens wil inschrijven zeggen ze: kom dan en dan maar terug. Je wordt overal heengestuurd.