antwerpen

N., 26 jaar: kreeg een test met vijf tekeningen om te bepalen of ze kan kuisen

Voor welke interims heb je zoal gewerkt?

Ik heb anderhalve maand geleden voor Ritmo dienstencheques gewerkt, dat is die interim achter de hoek op de Sint Jacobsmarkt. Ik heb daar een paar weken gewerkt voor schoonmaak maar heb de samenwerking stop gezet.

Hoe komt het dat je de samenwerking hebt stopgezet?

Ze hielden geen rekening met me. Ik had uitdrukkelijk gevraagd dat ik nergens wilde kuisen waar er huisdieren aanwezig zijn, omdat ik daar bang voor ben. De eerste keer kom ik bij een mevrouw aan, zij heeft een hond in huis. Ik zeg tegen die mevrouw: excuseer, maar heeft u doorgegeven aan de interim dat u huisdieren heeft. Ja hoor antwoordde ze. Dus ik bel naar de interim en vraag hoe het komt dat ze me naar een huis sturen waar er huisdieren zijn. Zegt die consulente tegen me “ja, maar dat wisten we niet. Die mevrouw heeft dat niet gemeld.” Tja dat is die mevrouw haar woord tegen de interim. De volgende klant waar ik naartoe werd gestuurd, had een kat. Dus zie je, ze houden gewoon geen rekening met je wensen.

Heb je nog zo'n ervaringen meegemaakt?

Ja hoor, Ik was 1 maand geleden naar Daoust gegaan. Ik wist dat ze daar mensen zochten voor de schoonmaaksector. Ik kwam daar binnen met men CV. Ze zei tegen me “Je moet een test afleggen vooraleer je bij ons kan beginnen.” Hoe? zei ik, maar ik heb voldoende ervaring (Servitus Wilrijk, VDW cleaning service, Ritmo dienstencheques en bij particulieren) in de sector, waarom moet ik dan nog een test afleggen?” Dat is de procedure zei die mevrouw tegen me. Dus ja heb ik die test maar gedaan en ik had drie fouten te veel waardoor ik niet mocht beginnen. Ze zei tegen me “tja je maakt geen kans.”

Welke test moest je dan wel afleggen?

Ik kreeg vijf tekeningen met vrouwen en mannen op die verschillende handelingen uitvoeren tijdens het kuisen zoals: stofzuigen, dweilen, enz. En ik moest daarop de fouten aanduiden. Komaan, aan de hand van zo'n test kunnen ze toch onmogelijk weten of je goed kan kuisen.

Op die manier weten ze alleen of je houding wel correct is. Maar ja ze hebben een goei laten gaan!

Dat moet je toch enorm kwaad maken, niet?

Echt wel! Ik ben ook kwaad! Die van de VDAB zit in men rug te hijgen en nu die interims die wat belachelijk liggen te doen. Je zou voor minder. En onbeleefd dat ze kunnen zijn, niet normaal. Ik was een paar maanden geleden naar Randstad geweest. Ik was aan het wachten en de persoon voor mij was aan de beurt. Weet je wat die consulente zei: “Jij spreekt ook geen Nederlands zeker?!” Ik was echt geshokeerd door die uitspraak. Dat zeg je toch niet, komaan.

Neen inderdaad. Heb je er iets van gezegd?

Neen, ik wil ook geen problemen. Ik wil nog aan werk kunnen geraken.

Heb je nog gelijkaardige ervaringen gehad met interims?

Ja, Ik was 3 maand of zo geleden naar Tempo team gegaan. Er stond aangegeven dat ik me voor 12 uur kon gaan inschrijven, want ik heb geen laptop of PC thuis. Toen ik daar aankwam en vroeg of ik me kon inschrijven dan zei die man dat ik me via de site moest inschrijven. Ik zei toen tegen hem “maar meneer ik heb geen pc of laptop thuis, er staat toch aangegeven dat ik me voor 12 uur op kantoor kan komen inschrijven?” Zegt die man “Neen dat zal niet gaan, je moet je via de site inschrijven!” Tja ben ik maar weer naar buiten gegaan. Ik was echt kwaad omdat ik me niet op een andere manier kan inschrijven, snap je.

En heb je al eens gesolliciteerd nadat je een vacature had gezien?

Ja vandaag bij Ritmo. Ik zag dat ze er mensen zochten voor callcenter bij Base, Telenet en nog een paar. Er stond bij dat ik me binnen moest aanmelden. Dus dat deed ik. Bleek dat ze op de moment niemand nodig hadden. Ik vroeg aan de consulente: maar waarom hangt die vacature er dan? Consulente: “Voor het geval dat we iemand nodig hebben, dan bellen we je.” Maar ja ik weet natuurlijk niet of ze me gaan bellen. Meestal bellen ze nooit uit zichzelf. Moet ik altijd maar bellen om te informeren of er al werk is. Dat is toch niet normaal!? Er wordt te veel van de werknemer verwacht. Ik heb het gevoel dat het eenrichtingsverkeer is. Zei doen bijna niets en wij moeten er alles voor doen om aan een job te geraken. Ik ben zelfs bereid om mijn hoofddoek af te doen als mijn baas dat vraagt. Zij (de interims) zouden ook wat meer moeite mogen doen om voor ons een job te vinden!

Waar zouden ze nog verandering moeten inbrengen volgens jou?

Ze moeten persoonlijker zijn, juiste vacatures aanhangen, terugbellen als ze dat beloven, rekening houden met de wensen van de werkzoekende, betere samenwerking tussen interim en werkzoekende creëren.

Hoe het nu is dat kan niet meer verder. Ik solliciteer liever rechtstreeks bij een bedrijf, dan weet je tenminste of je al dan niet bent aangenomen. Bij interim laten ze je niets weten als ze hebben gezegd dat ze je gaan voorstellen aan een bedrijf.

Het is te hopen dat daar snel allemaal verandering in zal komen, want je hebt gelijk zo kan het niet verder!