brugge

G., 22j: Ik werkte 2 weken in een computerwinkel en werd nooit betaald.

We zien je hier uit een interimkantoor komen, heb je werk gevonden??

Ik ben al 4 jaar op zoek naar vast werk en heb nog geen vast werk gevonden. Eens 2 weken hier of 3 maanden daar, altijd in week of dagcontracten.

Naar welk werk ben je op zoek?

Ik heb bouw gedaan, maar heb mijn school niet afgemaakt. Het maakt niet uit welk werk, in de bouw, in de fabriek. Liefst van al zou ik koerier zijn, maar voor elke vacature zijn er 40 kandidaten.

Waar heb je al overal gewerkt?

Ik denk zeker al op 20 verschillende plaatsen: het laatst heb ik een vervanging gedaan in de bouw, maar ik heb al in de Philips gewerkt, in de luchthaven, in een computerwinkel,...

Waarom kon je daar niet aan de slag blijven?

Die computerwinkel was failliet, de fabriek van Phillips is verhuisd omdat het daar goedkoper is voor hen. In de luchthaven is het gestopt, waarom weet ik niet.

Wat zeggen ze dan als die job stopt, geven ze dan uitleg?

Vaak niet, er is geen werk meer of de interimkantoren zeggen dat het bedrijf niet meer verder wilde. Bij de luchthaven bijvoorbeeld heb ik niets van uitleg gehad.

In die computerwinkel was ik terecht gekomen via de VDAB. Ik deed dat werk graag maar ik heb nooit een contract gekregen. Na 2 weken stopte het ginder.

Die winkel was “failliet” en ik werd daarom nooit betaald, maar tot op vandaag is die winkel nog altijd open.

En dat was de VDAB?

Ja, Ik heb nog zoiets meegemaakt. Ik heb al op elke aanbieding van de VDAB gereageerd. Bij 2 ben ik al mogen beginnen. Die computerwinkel en bij een ruitenwasser. Ik mocht daar beginnen maar ik moest eerst een week stage doen, onbetaald werken dus. Ik heb daar dus een week gewerkt, emmers aanbrengen,... en ben nadien niet mogen beginnen.

Ik vraag mij eigenlijk af wat dat is die VDAB.

Dat is toch vreemd dat je stage moet doen? Je zit toch niet meer op school?

Nee, maar wat moet ik doen? Ik wil wel werken hé!

Hoe was het hier vandaag? Hoe was het bij Accent?

Ze hebben mij vorige week gebeld dat ze een aantal vacatures hadden voor mij. Ik heb deze morgen nog eens terug gebeld of ze toch zeker vacatures hadden, jaja zeiden ze, kom maar af.

Ik belde deze morgen of er vacatures waren, Ik kom speciaal van Oostende af en wanneer ik naar de vacatures vraag hebben ze er geen!

Ik kwam hier vanmorgen toe en ik moest eerst nog 15 minuten wachten, ze hadden nog geen tijd voor mij. Toe begonnen ze te babbelen en alles op te schrijven. Ik vroeg naar de vacatures en er waren er geen. Ze hebben geen werk. Ik kom daarvoor speciaal van Oostende hé!

Heb je dat nog al meegemaakt?

Ja hoor! Ge krijgt dan een berichtje om te zeggen dat ze een interessante vacature voor u hebben, maar het is dan niets. Ik heb zo eens gehad bij Tempoteam dat ze iemand zochten voor in den bouw. Ik kwam daar toe maar de job ging niet door omdat ze iemand zochten met een technisch diploma. Ik heb dat niet, maar zei dan dat ze toch mijn C.V. hadden en vroeg waarom ze dan een berichtje gestuurd hadden? Maar ze konden daar niet aan doen dat was een centrale die berichtjes stuurt.

Ze geven ook altijd een uitleg, die interimkantoren. Eerst kreeg ik geen werk in de bouw omdat ik geen VCA had. Ik heb dan een heel weekend cursus gevolgd, maar kreeg daarna nog geen werk. Dan zeggen ze je dat je een auto nodig hebt. Ik heb een auto, maar krijg nog altijd geen werk.

Wat doet dat met jou, zolang moeten werk zoeken?

Wel, ik moet zeggen dat mijn motivatie bijna weg is, ik voel mij niet echt gelukkig. Ze zien dat in het interimkantoor en ze geven je dan geen werk meer. Die madam in “Accent” zie dat ik er niet echt gemotiveerd uitzag. Wat wilt ge!

Dat is toch niet normaal dat jongeren 4 jaar moeten zoeken en nog geen vast werk hebben! En iedereen zit achter hun en bekijkt hen alsof ze niet willen werken!

Ja het is zo. Mijn stiefpa zegt dat ik niet wil werken, dat ik een luiaard ben. Mijn lief zaagt wanneer dat ik nu eens vast werk ga hebben. De enige die mij nog wat verstaat is mijn moeder.