brugge

Werkzoeken via interim: iedereen moet dat weten!

Interimactie Brugge

Op 5 oktober 2013 hadden we onze eerste bekendmaking 'interim'. Die actie is er natuurlijk niet zomaar gekomen. Maandenlang bevroegen we jongeren aan de interimkantoren in Brugge over hun ervaringen met interim.' Aan het woord zijn Jonath, Glenn en Kimm.

Ze beloven ons te bellen, maar doen het niet.

Vaak kregen we hetzelfde te horen: 'ze beloven ons te bellen, maar doen het niet', 'de beloofde job gaat niet door', enz. Maar écht iets doen, daar hadden weinig jongeren zin in. Tot we begin september Amine tegenkwamen. Toen we hem zeiden dat toch veel mensen dit moesten weten, beaamde hij dit onmiddellijk en wilde hij dit samen met andere jongeren naar buiten brengen. Ondertussen was er ook contact met Glenn, Jonath, Sharon en Sarah. Vier kajotters uit KAJ Tielt en KAJ Ooigem. Ook zij maakten/maken zo'n shit mee met interims. We hadden al beslist dat we iets wilden doen, maar wisten nog niet echt hoe.

Daarom kwamen we op dinsdag 1 oktober samen in Brugge om onze verhalen uit te wisselen en te brainstormen over een eventuele bekendmaking. Na een korte kennismaking kon iedereen iets vertellen over wat hij/zij meemaakte en stelde Amine de vraag 'Wat wil jij doen?'. Iedereen kon vertellen wat ze wilden doen, maar niemand kon vertellen hoe ze daaraan zouden komen. We begonnen met het beantwoorden van de vraag 'Wie moet dit allemaal weten?'. Al snel kwamen we tot een unaniem besluit: iedereen moet dit weten. We spraken af dat we affiches en flyers zouden maken en dat we op zaterdag 5 oktober een ganse dag jongeren zouden aanspreken in Brugge om te vertellen wat wij, als jonge werkzoekenden, meemaken als we werk proberen te vinden via een interimkantoor. Lucas, Jomina, Kelly, Sarah en Ellen van KAJ Ooigem hielpen ons ook om meer jongeren te kunnen aanspreken.

Dat is echt supergoed dat jullie daar mee bezig zijn!

We bereikten we tientallen jongeren. We spraken ze aan en vertelden dat we met KAJ een actie hielden om zoveel mogelijk mensen te laten weten wat we meemaken. Geen enkele keer kregen we te horen dat wat we zeiden niet waar was, wel integendeel. We kregen des te meer reacties als 'Ik hoorde dat ook al!' of 'Dat is echt supergoed dat jullie daar mee bezig zijn!', wat alleen maar bewijst dat wij niet de enigen zijn die daar wakker van liggen.