genk

W., 27., werd vast werk beloofd, maar daar kwam niet van in huis.

Wat is je werkervaring tot nu toe?

Ik heb bij Ford Genk gewerkt van mijn twintigste tot 25ste. Ze hadden me een vast contract beloofd (in 2008 zou ik dat krijgen). Mijn werkelijk contract liep tot 2012. De ploegbaas kwam op een dag vertellen dat er geen vaste contracten meer bijkwamen bij Ford voor interims omdat de loonkost te hoog zou worden.

Hoe heb je daar op gereageerd, dat je geen vast contract meer kon krijgen?

Ik vond dat heel jammer natuurlijk, want ik werkte er al vijf jaar! Maar toen kwamen dus al de geruchten dat Ford zou sluiten. Mijn contract liep tot eind 2012, ik ben dan ook gestopt met werken in de hoop dat ik een vast contract zou krijgen ergens anders.

Wat heb je toen gedaan?

Ik ben dan naar Randstad gegaan en zij hadden een job voor mij bij Scania, een maand dus voor het einde van mijn Ford contract. Ze beloofden me bij Randstad een opleiding en brevet voor orderpicken. De consulent zei dat als ik die opleiding goed doorliep, mijn brevet had én goed kon samenwerken met anderen ik zeker een vast contract zou krijgen. Ze zag geen moeilijkheden hierin en drukte me dat op het hart. Ik ben de opleiding dan ook begonnen en heb vervolgens mijn brevet gehaald. Ik begon aan weekcontracten, maar na een tijd werden dat dagcontracten. Mijn belletje begon toen al te rinkelen, ik zag ook steeds meer interims bij Scania wegvallen.

In november kwam de teamleider dan naar me, samen met de baas van Scania en de interim-consulent. Ze vertelden me dat ik er niet langer mocht blijven.

Hoe kwam dat denk je?

Het komt er op neer dat je geen eigen mening mag hebben en maar moet slikken en doen zonder nadenken!

Hoe voelde je hierbij?Nadat de consulenten je eerst vanalles beloven?

Ik was natuurlijk kwaad! Ik was speciaal gestopt bij Ford in de hoop op een vast contract bij Scania! Ik kwam nooit te laat, ik was nooit ziek. Het enige wat je daar moet doen, is de kudde volgen en ja knikken!

Heb je erna nog via interim werk gezocht?

In maart 2013 ben ik beginnen werken bij Nike via Startpeople. Ik moest daarvoor een test doen. De test hield in: rekensommen, maar heel gemakkelijke, en testen op algemeen Nederlands. Ik had goede resultaten gehaald en mocht er werken. De consulent beloofde me dat als ik mijn best deed, ik vast werk zou krijgen. Ik heb er twee weken gewerkt bij de inpak. Na die twee weken mocht ik al thuisblijven, want er was geen werk meer bij de inpak. Ze vroegen dan of het goed was als ik naar een andere afdeling zou gaan binnen Nike. Dat vond ik goed, ik wou heel graag werken. In de zomer hield die verplaatsing van afdeling in dat ik in hete containers moest werken bij snikheet weer. Toch heb ik dit gedaan. Eind augustus zat ik weer een week thuis. Vervolgens mocht ik weer naar een andere afdeling gaan. De consulente zei toen nog: flexibele mensen maken meer kans op een vast contract! Eind november, na weer een weekje werken, kwam de coach in één keer naar me toe en zei dat ik mocht stoppen met werken!

Waarom moest je er stoppen?

Er is niet echt een reden gegeven gewoon dat ik niet meer moest komen. En weer kon ik vertrekken. Ik belde de consulente op voor meer uitleg, maar ze bleek ziek te zijn. Telkens als ik haar wou bellen voor uitleg daarrond, was er niemand die me kon helpen!

Wat doet dat met je allemaal?

Ik word vooral kwaad dat ze me zo aan het lijntje houden! Ik ben superflexibel, ik doe alles wat ze vragen en nog mag ik vertrekken!

Wat zijn de gevolgen van werkloosheid voor u?

Ik woon samen met mijn vriendin. Het is niet gemakkelijk om rond te komen. We moeten altijd wikken en wegen! Maar ook al ben ik niet altijd werkloos geweest, ook al had ik dagcontractjes, dat is ook geen systeem hé! Je hebt geen zekerheid, ik heb veel stress daardoor. Ik zit nu met een appartement dat we gekocht hadden toen ik nog bij Ford werkte! Als er niet snel een oplossing komt, weet ik het ook niet meer! Ik volg nu wel een opleiding bij de VDAB, weeral! Terwijl ik best al wat opleidingen heb gedaan, zoals voor heftruck, brevetten gehaald... maar blijkbaar is dat allemaal niet genoeg! Ik word er moedeloos van dat we ons ook nog moeten bijscholen iedere keer terwijl ik al een goed technisch diploma heb!