ieper

Je steekt daar je tijd en energie in

… Soms moet je testen maken voor een bepaalde job. Dit kan via mail gemaakt worden. Je stuurt dat dan terug en ze zeggen dan dat ze nog iets gaan laten weten of je geschikt bent en zo. Je hoort er niets meer van. Ik heb dat meegemaakt bij Adecco. Ik moest testen doen als indicatoren in ’t kader van de functie operator. Je steekt daar je tijd en energie in. Resultaat: niets, zelfs geen telefoontje.

… De interimkantoren vinden je gegevens via de website van de VDAB. Ze bellen je dan op om te vragen: “kun je eens langskomen, om te tonen dat je nog werk zoekt en welk werk je zoekt”. Je gaat er dan naartoe, je komt binnen en dan bekijken ze je zo van “wie ben jij en wat kom je hier doen?” Ik heb dat meegemaakt bij Start People. Ze bellen 3, 4 keer. Ik ga, en dan weten ze van niets. Ze zeiden dan: “we gaan je voorstellen in een bedrijf in Roeselare waar ze koeken produceren”. Achteraf heb ik er niets meer van gehoord, niet positief, niet negatief, niets, niets, niets. Trek je plan. ’t Is alsof ze willen zeggen dat je zelf moet terugbellen. Ik heb dan zelf gebeld naar dat bedrijf, en daar weten ze van niets: “Wie ben jij? Kun je eens komen?” Ik denk dat ze van elkaar niet weten hoe het allemaal in mekaar zit. Op de duur zou je geen goesting meer hebben om nog veel te gaan naar die interims. Er zijn veel van mijn vrienden die vroeger nog eens een interim zouden binnen lopen, maar dat is gedaan. Ze zetten geen stap meer binnen. Ikzelf ga ook niet meer spontaan een interimkantoor binnen gaan. Ik zoek hier op de computer van de VDAB jobs die me interesseren. Als het een job is via interim, stuur ik een mail en kijk ik wat ze doen. Ik zoek momenteel werk in productie of in een call-center. Maar ja, ze willen je wel voorstellen, maar het is niet echt betrouwbaar, vind ik. Je kunt er niet op rekenen.

… Dit jaar ging ik nog mogen een proef doen voor vuilnisophaling in Komen. Ik heb een goed gesprek gehad en ze gingen me een kans geven om te mogen beginnen de week nadien. Ze zeiden dat ik me direct moest inschrijven in Actief Interim in Komen. Ik heb dat gedaan. Ze zeiden dat ze me gingen opbellen als ze me nodig hadden. Het bedrijf ging ook nog bellen. Ik heb er niets meer van gehoord. Ik heb dan zelf teruggebeld. Ze zeiden dat ze nog niet beslist hadden wat ze gingen doen en dat ik volgende maand moest terugbellen. Ik heb dat zo 5 of 6 keer gedaan, maar ik ben nooit binnengeraakt. En ik heb nooit een reden gekregen waarom.

… Ik reageer op een vacature van Konvert. Ik moet gaan om testen af te leggen. Ik haal 90% voor die testen. Nu, 7 weken later, staat die vacature nog altijd open en heb ik er niets meer van gehoord. Ik heb deze morgen teruggebeld om te vragen naar die vacature en hoe het nu zit, maar ze wisten van niets. Ik ga nu zelf bellen naar die firma, ik heb ontdekt welke firma het is. Het is een winkel waar men bedden en toebehoren verkoopt. Ik hoop dat het gaat lukken. Een zestal weken geleden ben ik gaan solliciteren in een speelgoedwinkel. Ik heb nog altijd geen antwoord gehad. Ik nu zelf gebeld dat ik niet blijf wachten.

… Ik werd onlangs opgebeld door in interimkantoor in Kortrijk. Ze zeiden dat ze via de VDAB gezien hadden dat ik werk zocht en dat ze een heleboel interessante vacatures voor me hadden in regio Roeselare-Menen. Ik heb dus in Ieper de trein genomen naar Kortrijk, daar nog een eind moeten wachten in de koude, want ik was te vroeg, vooraleer ik binnen kon gaan. Toen ik binnenkwam hebben ze me ingeschreven en gezegd dat ze me gingen terugbellen als ze iets hadden.

… Ik heb gebeld naar Accent voor een bepaalde job. Ze hebben gezegd dat ze me gingen voorstellen en dat ze me gingen terugbellen. Ik heb er niet meer van gehoord en ben dan zelf naar Accent gegaan. Ze zeiden dat die job al ingevuld was ondertussen.

… Kijk, ik ben hier nu jobs aan het zoeken via de VDAB website. Voor mijn zoekopdracht zijn er 171 jobs. Bijna elke job is via interimkantoren. Als je dan een brief stuurt of belt, zeggen ze dat het bezet is. “Kans op vast”, staat er dan bij. Je hebt al je vertrouwen erin, je gaat er naartoe, je steekt er je tijd en dikwijls je geld in voor vervoer en zo en als je daar dan toekomt, is het niets. Of: “De job is juist weg”. Ik heb geen zin meer om nog een interim binnen te gaan. Ik vind dat men de VDAB website zou moeten filteren. Alle jobs die al bezet zijn, moeten ervan verwijderd worden. Misschien zouden er dan van deze 171 jobs nog een tiental overblijven. Dit zijn er dan dikwijls van bedrijven zelf, zonder interim. Maar dan wel met bepaalde vereisten: Frans kunnen spreken, 10 jaar ervaring hebben, een rijbewijs hebben. Er zitten ook veel dubbels in de aangeboden vacatures op de website. Dus voor één job gebeurt het soms dat zowel de interim als het bedrijf een vacature erop zet. Het gebeurt ook veel dat er meerdere interims op één vacature zitten. Dat is ook ambetant. Als je daar dan je mening over geeft in de interim, zeggen ze dat zij wel nog altijd de werkgever zijn. En dat klopt, maar ze mogen niet zo met de mensen hun voeten spelen.