oostende

M., 19 Jaar: Ik zou er tenminste voor zorgen dat de dossiers niet zomaar verdwijnen!

M. is sinds zijn 17de op zoek naar werk via interimkantoren. Elke dag gaat hij langs om 9u. Liefst zou hij in de horeca werken, maar eigenlijk is het hem om het even. Als hij maar werk krijgt... M. en zijn broer wonen samen in een appartementje in Middelkerke. Zijn broer is ook werkloos en heeft ook enorm veel problemen met de interimkantoren om aan werk te geraken.

Vertel eens, hoe lang ben je al op zoek?

Ik ben al bijna drie jaar op zoek naar werk via interimkantoren. Toen ik 17 was, was ik de school en het leren echt beu. Ik geraakte maar gedemotiveerder en gedemotiveerder. Toen beloofde een vriend van me dat ik mocht beginnen in het bedrijf van zijn vader. Hij zei dat ik gewoon moest stoppen met school. Dat heb ik dan ook gedaan en ik mocht daar inderdaad beginnen. Maar na twee maanden werd ik daar ontslagen, omdat ze te veel werknemers hadden. Na die twee maanden ben ik niet meer opnieuw gestart in school. Sindsdien blijf ik werk zoeken via interimkantoren. Ik ben overal ingeschreven in Oostende, Nieuwpoort en Middelkerke.

 

En hoe dikwijls ga je langs bij de interimkantoren?

ELKE DAG sta ik om 8u op, zodat ik om 9u aan de interims sta!!!! Ik ben er gewoonweg fulltime mee bezig. Ik dacht dat dit de beste manier was om werk te zoeken. Maar luister eens. 3 maanden geleden stond ik de maandagmorgen in StartPeople. De consulente zei me dat het best is dat ik elke dag langskom bij hen, omdat ze dan zo sneller zullen kijken voor mij. Ze beloofde me dat ze de volgende dag -als beloning zei ze- ging laten weten als ze een job hadden voor me. De volgende dag stond ik daar terug en de consulente zei: “Ik zal morgen iets laten weten.” De woensdag ga ik terug en ze zei: “Kom morgen nog eens terug.” En dat zo 3 weken aan één stuk! 15 dagen na elkaar!!! Toen ik die laatste vrijdag nogmaals binnenging, zei die consulente: “Je moet niet elke dag komen hé, in één dag vinden wij geen werk voor jou hoor.” Toen ben ik ontploft, omdat ze me gezegd had dat het beste wat ik kon doen, elke dag langsgaan. Ik was zodanig boos dat ik naar haar heb geropen: “Je bent een slet. Je beloofd en beloofd en beloofd, maar je doet gewoon weg niets, nul, zero!” Ik had haar geen slet mogen noemen, maar allé zeg, eerst zegt ze dat ik daar elke dag moet komen, dat ze dan wel werk voor me zullen hebben. En als ik dat dan doe, dan shotten ze me gewoon buiten en zeggen ze dat ik daar niet elke dag moet staan!

En kennen ze jou al in de interimkantoren?

Ja, de meesten kennen me wel met naam. Maar eigenlijk ben je meer een dossier dan een naam. Ook al vergeten ze jouw gezicht niet, toch verdwijn je soms voor hen. In Randstad was het ooit eens zo: Ik had me laten inschrijven, en er was een dossier opgemaakt. Enige tijd later, ik had ondertussen 2 dagen in een fabriek kunnen werken, ging ik terug naar Randstad. Daar beweerden ze dat ze mijn dossier nergens terugvonden. Ik vroeg hen: “Hoe kan dat nu?! Ik heb me ingeschreven en jullie hadden mijn dossier?!” Zij wisten van niets. Toen kreeg ik een slecht gevoel met het feit dat je dossier precies zomaar gewist wordt. Ik zei hen: “Zit er een geest in jullie pc misschien die alle dossiers uitwist?” De consulente antwoordde: “Ben jij nu met mij aan het lachen misschien, anders mag je mijn werk eens overnemen hoor.” Ik zou er tenminste voor zorgen dat alle mensen in de dossiers blijven, en niet zomaar verdwijnen!

Hoe voel jij je daarbij?

Ik voel me echt ondergewaardeerd. Soms denk ik dat ze mensen werk geven aan wie ze willen. Die consulentes zitten vol vooroordelen!

Waarom denk je dat?

Bijvoorbeeld bij Randstad terug. In mei belde Randstad me met de boodschap dat ik als inpakker kon beginnen en dat ik de volgende dag mocht gaan om 10u om het contract te tekenen. Mijn tram had vertraging en ik kwam daar toe om 10.15u. Toen ik dolenthousiast vroeg om het contract te mogen tekenen voor inpakker, zei de consulente: “Sorry, je bent hier een kwartier te laat. We hebben de persoon voor jou het contract laten tekenen voor inpakker.” Ik was zodanig boos en ik wist niet waar ik het had en riep haar: “Ik kom hier nooit meer binnen!” Weet je wat ze zei?! “Dat is heel goed, dan moeten wij al niet meer betalen voor jou!”

Of nog iets, maar dat was veel minder erg. Enkele weken geleden in Konvert Interim: Ik zat daar in de wachtzaal met 3 mensen voor mij. Toen het eindelijk aan mij was , kwam er een andere meneer binnen. Die werd voor mij binnen gelaten! En ik mocht nog eens zitten wachten... Weet je waarom het was, want ik wou dat weten? “Met een muts én een kap erop oog je niet goed!”, dat was hun antwoord.

De eerste keer dat mijn broer in Randstad binnenging, moest hij terug naar buiten. Ze zeiden hem dat hij eerst zijn tatoeage moest verwijderen van zijn nek, en dat hij dan pas aan werk zou kunnen geraken. Op die tatoeage staat een chinees teken. Ik dacht dat mijn broer zot was geworden toen hij thuiskwam en het vertelde. Hij dacht echt dat hij met die tatoeage nooit werk zou vinden.

Beloven ze je soms te bellen?

Ja, altijd maar beloven ze dat! Konvert Interim, Start People, Randstad, Addecco,... overal is dat hetzelfde! Weet je, het eerst jaar geloofde ik dat nog. Ik had telkens terug moed toen ze me beloofden te bellen. Nu geloof ik daar niets meer van en als ze dit zeggen gaat dit ene oor in, andere uit. Ik weet toch dat ik geen telefoon moet verwachten. Ooit was ik het kotsbeu. Ik zei de consulente dat mijn gsm nog mijn bewijsstuk zou worden: Ik zei haar dat ik al haar beloftes kon opnemen met mijn gsm en dan aantonen bij oproepnummers dat ze me NOOIT bellen!

Zeg, de ruiten hangen toch vol met vacatures, waar je geen diploma voor nodig hebt?

Inderdaad, maar dat is enkel om de mensen te lokken. Bij Randstad zag ik in juni een vacature aan de ruit blinken om op het vliegveld te werken. De valiezen vervoeren en zo, ik zag dat echt zitten. Ten eerste omdat ik dat zeker graag zou doen en ten tweede omdat ik zag dat dit klopte volgens mijn profiel: a.) geen diploma nodig en b.) regio Oostende! Toen ik binnenging, vroeg ik als die vacature nog vrij was. De consulente zei van “Ja, die is nog vrij.” Toen vroeg ik onmiddellijk als ze wou bellen als ik de job mocht hebben. Maar toen antwoordde ze: “Ja maar sorry, je moet een A2-diploma hebben daarvoor.” - “Op de vacature staat toch: geen diploma nodig.” - “Inderdaad, maar toch heb je een A2-diploma nodig!” Dat zei ze!!! En daar sta je dan als machteloze werkzoekende. Zij zijn sterk hoor van achter hun computer! Het zijn valse bedriegers!!!! Ik moet me soms inhouden dat ik niet te grof uit de hoek kom tegen hen, want het zit me echt té hoog!

En de opvolging i.v.m. geld. Houden ze zich daaraan?

Ik word altijd uitbetaald volgens hetgeen ze me beloofd hadden. Maar één keer niet. Dat zal ik nooit vergeten: In juli mocht ik via StartPeople in een slagerij gaan werken. Dit was via weekcontracten. Ik werkte elke dag van 8u tot 18u, wat heel vermoeiend was. Na 2 weken werd ik ontslagen omwille van financiële moeilijkheden. Ik ben na die twee weken enkel uitbetaald geweest voor één week. Ik ging daarmee naar StartPeople terug met de vraag als ik voor die tweede week ook zou betaald worden. Ze zeiden me dat ik het geld binnen de 2 dagen zou krijgen. Na 2 weken (!) had ik dat geld nog steeds niet! Ik ging terug naar het interimbureau. Daar zeiden ze me dat het geld wél gestort was. Ik had mijn uittreksels mee om te bewijzen dat het nog niet gestort was. Toen beloofden ze me het de volgende dag zeker in orde te brengen. Dit was nog steeds niet gestort de volgende dag. Ik heb toen naar de slager zelf gebeld en hij zei me dat hij het loon voor de tweede week samen met het loon van de eerste week naar het interimkantoor gestort had. Wat zouden ze eigenlijk met mijn geld gedaan hebben? En waarom krijg ik het niet?!”

En er was dan zelfs NOG iets met de werkkledij... Er werd me gezegd dat er 25euro zou afgetrokken worden van mijn loon voor de kledij (10euro voor het hemd, 5euro voor de broek, 2euro voor de handschoenen en 8euro voor de schoenen), ik weet het nog zo goed. Op mijn loonbrief (van die ene week dat ik uitbetaald werd), moest ik plots 50euro voor de kledij betalen. Weet je wel wat ik dan nog maar overhield van mijn loon???!!!!! Niet om mee te leven! Als je gezegd hebt 25euro, dan moet het ook 25euro zijn en niet het dubbele! Daar moet ik een dag voor gaan werken! Dus als je alles berekent, ben ik 2 weken gaan werken, maar kreeg ik geld voor 5 dagen! Ik denk dat ik ze nog eens met hun kop aan het plafond zal hangen!

En hoe zit het met de beloftes?

Och meisje, vergeet die beloftes! Die seuten hebben wel mooi werk hé zeg, zo de hele dag achter hun pc zitten en de werklozen mooie beloftes geven!!!! Maar niets doen! TempoTeam beloofde me vorige week nog dat ik in een fabriek mocht beginnen (Roda en nog iets). Ik was in de 7de hemel. Eindelijk! Net als ik de volgende dag wil gaan naar TempoTeam om het contract te tekenen, krijg ik een sms terwijl ik op de tram zit: “Sorry, we hebben iemand anders gevonden voor de job. Tempo Team.” Wat een team hé zeg! Het Tempo traag en een Team vol leugenaars! Allé, wie doet dat nu via een sms?!

Toen M. en ik samen zaten, kreeg hij plots een sms van TempoTeam. “Hier Rien, moet je kijken, dat gebeurt dus vaak hé.” Ik las de sms: Daarin stond dat ze iemand zochten om in te pakken voor 1 dag in Brussel. “Dat gebeurt dus zo vaak hé. Zeg nu zelf, wat ben ik daar in godsnaam bij... Brussel, is dit regio Oostende?! 'k Ben het gewoonweg KOTSBEU. Echt waar, op den deur heb je echt geen zin meer: dagen, weken, maanden aan stuk... Ze zorgen er gewoonweg voor dat je grof begint te doen tegen hen.

We gaan ermee verder hé. Ben je bereid je verhaal aan anderen te doen?

Ik wil zeker mijn verhalen vertellen aan de buitenwereld. Aan het hele heelal! Ik zal er zelfs graag staan bij roepen! Zo luid als het moet, als het maar gehoord wordt!!!!!