oostende

W., 24 Jaar: van de ene onzekerheid in de andere

Er staat een jongen te roken aan de deur van de VDAB. Ik zie dat een VDAB-medewerker tijdens het passeren hem toeroept met zijn naam.

Dag, ik ben Rien van de KAJ. Ik zie dat ze jou hier goed kennen. Kom je hier veel?

Ja, ik kom hier al sinds maart vorig jaar. Maar 't suckt. 't Is niet omdat hij vriendelijk is dat hij iets doet hoor voor mij.

Hoe bedoel je?

Ik ben nu al bijna een jaar op zoek. Ik wou me net inschrijven om een opleiding te volgen voor lassen. Maar alles is volzet. Toen vroeg ik naar heftrucker, maar ook daar zitten de inschrijvingen voor de opleidingen vol. Als ik het goed begrijp, moet ik wachten tot volgend jaar vooraleer ik een opleiding zal kunnen starten. En dan kunnen ze zeggen en denken dat we lui zijn godverdomme.

 

En waarom wil je een opleiding volgen?

Omdat ik verdorie al een jaar op zoek ben en nog steeds niets heb. Ze zeggen dan in de interimkantoren dat ik een opleiding moet volgen. Maar je ziet, zelfs dat gaat niet!

En waar ben je naar school gegaan?

Sinds mijn 15de ben ik aan het werk met leercontracten als metselaar en sanitairen. Ik woon ook al van mijn 17de alleen.

Sindsdien werkte ik hier en daar eens, maar met dagcontracten kom je van de ene onzekerheid in de andere onzekerheid terecht. Maar ik wil zekerheid, ik wil vooruit, ik wil niet zoals mijn vader worden.

En waar heb je dan zo 'overal' gewerkt met dagcontracten?

Wel, ik heb bijvoorbeeld 9 maanden bij Lay's gewerkt met dagcontracten. Maar weet je, dat geeft je een heel tegenstrijdig gevoel als je zo lang met dagcontracten werkt: Aan de ene kant denk je van: 'Yes, toch al 9 maanden dat ik er mag werken.', maar onmiddellijk denk je ook: 'Elke dag kan mijn laatste zijn.' En plots was het ook zo... Bij Syntex heb ik 3 maanden met dagcontracten gewerkt. Toen ik bijna 3 maanden uitgedaan had, vroeg ik als ik recht had op een vast contract. Want dat hadden ze me vooraf beloofd. Ik werd toen met staande voet ontslagen. De dag voor het contract ten einde liep.

Was dat via een interimkantoor?

Wel ja, dat was toch de bedoeling. Ik ging bij Randstad binnen omdat ik die vacature van Lay's aan de ruit zag hangen. Toen ik erom vroeg, zei de interimconsulente me dat de vacature al bezet was. Ik ben me dan toch zelf gaan aanmelden bij Lay's en mocht direct beginnen. Dat begrijp ik echt niet, 't is toch hun beroep om ons te helpen?!

Kijk je veel naar de vacatures aan de ruiten?

In het begin wel ja, nu veel minder. Want er klopt daar echt iets niet mee hoor. In mei vorig jaar keek ik op de site van de VDAB. Daar zag ik een vacature voor een 10-tal chauffeurs die ze zochten in Zeebrugge. Dit ging uit van Randstad. Ik ging naar Randstad om te vragen over die vacature en daar zei ze me dat alle plaatsen al bezet waren. Toen ik enkele dagen later langs Randstad passeerde, hing die vacature voor de chauffeurs plots aan de ruiten!!! Dat is toch onmogelijk?!

Kijk je veel op de site van de VDAB?

Jazeker. Als ik mijn toer langs de interimkantoren doe, ga ik altijd langs om op de pc's van de VDAB te zoeken. Enkele maanden geleden zag ik op hun site een vacature staan (Accent) voor Jack Wolfskin. Ik hou superveel van die kledij ten eerste. Maar het belangrijkste was dat dit volledig naar mijn profiel en wensen was: 'Geen diploma vereist, goeie verloning, optie vast werk en geen ERVARING vereist. Dus ging ik langs bij Accent. Daar zei ze me dat ik mocht langsgaan naar Jack Wolfskin. Daarvoor moest ik naar Antwerpen gaan. Ik reisde meer dan 2 uren. Toen ik daar aankwam, wisten ze van niets. Ik ben toch naar de baas gegaan omdat hij zou zien hoe gemotiveerd ik wel was. Het enige antwoord dat ik kreeg was: “We zoeken mensen met ervaring.” Maar dat stond niet op de vacature!!!!!! Weet je, dat kraakt een mens hoor, dat doet echt iets met je eigen zelfvertrouwen... Ik weet gewoon dat als de interimconsulenten weten dat er iemand is met meer ervaring, dat ze die dan voornemen. Maar hoe kan ik in godsnaam ooit ervaring krijgen?!