oostende

E., 23 Jaar: Lach en probeer opnieuw

Hoi hoi. Ik ben Rien en ik ben benieuwd hoe het gelopen is in StartPeople.

Wat denk je? Ze zullen me terugbellen hé. Alsof ik dat nog niet wist op voorhand.

Waarom wist je dat al?

Omdat ze dat telkens zeggen. Maar ze bellen niet terug hoor.

Laat hen maar geld verdienen! Laat hen maar lachen in hun binnenste! Zij liggen niet wakker van ons hoor!

't Komt me stilaan de oren uit! Ik hoop dat ze dat ooit zullen beseffen! Mijn moto 'Lach en probeer opnieuw' kan ik op den duur niet meer toepassen door mijn ellendige interim-zoektocht!

Beloofden ze je soms nog dingen die ze niet nakwamen?

Ja hoor! Randstad beloofde me dat ik na 3 maanden met weekcontracten werken een vast contract zou krijgen. Ik werkte 3 maanden in Delhaize van Westende aan de kassa en was heel blij dat ik die 3 maanden kon werken. Content, want ik had eindelijk een vast contract! Toen ik naar Randstad terugging, zeiden ze me dat ik geen vast contract kon krijgen, en ik er nog 3 maanden moest bij doen. Shit hé! Dat was een grote ontgoocheling hoor! Met nieuwe moed ging ik de volgende dag met mijn weekcontract terug aan de kassa zitten. Nog eens 3 maanden. Ik ging terug naar het interimkantoor en daar hoorde ik weerom hetzelfde: “Het spijt ons, maar je kan nog steeds geen vast contract krijgen. Je zal er nog eens 3 maanden moeten werken alvorens dat te krijgen.” Ik wist niet waar ik het had. De 2de ontgoocheling. Toen ik terug op het werk was, was er een nieuwe mevrouw aan het werk. Zij had onmiddellijk een vast contract, zei ze me. Ze zei dat ze over 4 maanden op pensioen ging. Ik geloofde mijn oren niet! Ik ging naar mijn baas en zei hem dat het niet eerlijk was: Mij hadden ze na 3 maanden een vast contract moeten geven, dat werden er 6, daarna 9 en dan hoor ik dat een nieuwe mevrouw direct een vast contract heeft, die na 4 maanden op pensioen zou gaan! Ze hebben me toen technisch werkloos gezet. Dat was mijn laatste ervaring. Ik ben nu alweer anderhalf maand op zoek naar ander werk. Wat denken ze wel?! Dat ze met mijn voeten zullen blijven spelen?!

F*** it zeg... En kijk je soms naar de vacatures op de ruiten?

Haha, is dit een grap?! Ik kom zot van die valse vacatures aan de ruiten! Vorige week ging ik kijken op de site van de VDAB en ik heb daar 21 vacatures uitgeprint die ik echt wel zag zitten. Voor mij is het al gelijk waar ik werk, als ik maar werk. Ik wil aan machines in fabrieken staan, ik wil handenarbeid doen, verkopen,... Het is me om het even! Dus, ik ga met die 21 uitgeprinte vacatures naar T-Interim, want het was van daaruit dat de vacatures uitgingen. Ik was zeker: “Ze zullen me toch wel zeker één van die vacatures geven?!” Apetrots geef ik de consulente mijn hoopje. Ze bekijkt ze vluchtig en zegt: “Het spijt me, maar net al deze vacatures zijn al bezet.” - Ik zei: “Zou je ze wat dieper kunnen bekijken alstublieft, want je gaat er zo vlug over.” - “Nee nee, ik heb ze goed bekeken hoor, want ik weet trouwens al dat deze vacatures al allemaal bezet zijn.” Amai zeg, dat was niet normaal! Van die 21 vacatures: alles bezet én ze kende het precies uit haar hoofd! Ze keek zelfs nog niet op de computer!

Je neemt dus alles aan, je doet zelf moeite. Dan kunnen ze je toch niet weigeren, vind je niet?

Dat vind ik nu ook! Maar die doen wat ze willen hoor. Want een andere keer, maar dat is toch wel al een jaar geleden, want dit was nog voor de Delhaize van Westende, mocht ik in de Delhaize van Oostende beginnen, ook aan de kassa. Dit was van Adecco. Tof! Ik kreeg een weekcontract. Toen ik de derde dag met mijn brommer naar het werk ging, ben ik uitgegleden op de baan. Ik raakte met mijn voet onder mijn brommer en had mijn voet gebroken. Ik ga mij dan met mijn gips in Adecco gaan aanmelden met een ziektebriefje en het verslag van het ziekenhuis. Ze hebben me toen direct gezegd dat ik geen nieuw contract meer kon krijgen en ik ander werk zou moeten zoeken. Daar sta je dan, zonder werk, zonder geld... met een ziekte-rekening...

En kom je hier veel?

Jazeker! Ik woon in Middelkerke, maar kom hier elke maandag- en woensdagvoormiddag.

Dus ze kennen jou al goed?

Haha, kennen of kénnen?! Ze weten wie ik ben ja, ze herkennen mijn gezicht ja. Maar ik heb het gevoel dat ik jou al beter ken in dit uurtje en jij mij dan zij in al die maanden. Als je begrijpt wat ik bedoel...

Weet je Rien, ik vind het echt fijn dat je me hier komt aanspreken. Ik vind het ongelooflijk dat je me niet kent, en toch met me inzit. Laat me weten als je in groep komt, want het zal me zeker deugd doen eens andere mensen te horen die hetzelfde meemaken. En om daar met een groep eens mee naar buiten te komen. Zoals ik al zei: Ik hoop dat de consulenten ooit beseffen waarmee ze bezig zijn, dat ze beseffen wat ze ons, jongeren, aandoen. Persoonlijk heb ik nog één vriendin die ook sukkelt met werk zoeken en vinden via interimkantoren. Ik breng haar dan mee. 'k Heb trouwens al een slogan, Piefpafpoefpeng! hihihi:

Pief paf, met de interims zien we af! Poef, wij liggen niet meer onder de sloef, wees maar bang, want Peng, wij worden streng!