oostende

L., 21 Jaar: Kunnen ze niet, of willen ze niet?!

Heylaba. Je zit hier buiten en gaat niet naar binnen?

Pfff, 'k weet het niet meer wat ik moet doen. 'k Weet dat ik naar binnen moet, maar heb er stilaan geen zin meer in.

Hoe komt het?

Wel, ik heb Verkoop gestudeerd, het is al bijna 3 jaar geleden dat ik mijn diploma haalde. En toch sukkel ik met werk vinden. Ik werkte al in Kruidvat, in MediaMarkt, in kledingwinkels,... maar met die interimcontracten geraak je echt nergens vast. Ik word het echt beu. Ik ben 21 en wil vooruit. En telkens beloven ze je dat je een vast contract krijgt na 3 maanden. Maar na 3 maanden werden mijn contracten telkens stopgezet. Ze beloven zoveel.

Ze beloven je bijvoorbeeld om te bellen?

God ja. Maar dat laat ik al voorbij mij waaien. De laatste tijd zeg ik het hen al zelf om te spotten. Vorige week in Accent, zei ik haar na het gesprek:

“Maar je zal me waarschijnlijk nog bellen hé.” En zij dolenthousiast: “Ja hoor, goed dat je dat weet!” Ik dacht dat ik mij op de grond ging smijten van het lachen!

Beloofden ze je ooit al een job die uiteindelijk niet doorging?

Ja, in februari bij T-Interim zag ik een vacature op de site van de VDAB voor verkoopster. Ik ging onmiddellijk langs bij T-Interim om meer informatie te vragen over de job en diende mijn CV terwijl in. De volgende dag belden ze me op om te vragen als ik nog eens wou langskomen. Ze zeiden dat ze het enorm interessant vonden dat ik ervaring had in de verkoop. Dit was een pluspunt! Yes!! Nog geen uur later stond ik daar in T-Interim met een grote smile op mijn gezicht. Ik moest eerst testen doen. Ik vond het wat vreemd, omdat ze mijn CV hadden, plus dat ze me op basis daarvan gebeld hadden. Na die testen moest ik op gesprek. Na het gesprek waren ze nog steeds enthousiast, door de ervaring die ik had en mijn 'verzorgd voorkomen'. Ze zouden mij de volgende dag bellen. De volgende dag hield ik mijn gsm constant bij me. Toen het 17u was, had ik nog geen telefoon gekregen. Ik werd wat zenuwachtig en belde zelf. Maar er nam niemand op... De volgende dag heb ik gewacht tot 11u, maar toen heb ik mijn fiets genomen en reed ik naar T-Interim. Toen ik vroeg hoe het nu in elkaar zat voor die vacature, zei de consulente me: “Sorry, je kan daar niet beginnen, omdat je Frans niet goed genoeg is.” Grrr, waarom zeggen ze dat niet vooraf?! Waarom waren ze de hele tijd bezig over het positieve dat ik ervaring had?!”

Kak zeg! Ga je daar nog terug dan?

Sindsdien ben ik niet meer in T-Interim binnen gegaan. Ik vertrouw hun mooie beloftes niet meer. En als ik dan zelf niet beslis om niet terug te gaan, dan mag ik niet meer terug bij de ander!

Hoe bedoel je?

Ik had in december een interimcontract van weekcontracten in de GB aan de kassa. Ik had al 4 weekcontracten gekregen. Super! Begin januari werd ik ziek, ik had de griep te pakken. Ik ben toch nog gaan werken, maar ik voelde me rotslecht tijdens m'n werk: mijn hoofd bonkte, mijn spieren deden pijn,... Ik had dafalgans bij me die ik elke 2 uren nodig had. De volgende morgen was het niet veel beter en ik belde Tempo-team. Daar zei de consulente dat ik beter wel zou gaan, dat het voor mij ook beter was dat ik mijn geld dan zou krijgen. Ik beet op mijn tanden, maar het was een hel! 's Avonds ging ik naar de dokter en ik moest thuisblijven van hem en kreeg een doktersbriefje mee. Ik verwittigde Tempo-team, maar kreeg geen reactie. Toen ik mijn doktersbriefje twee dagen later ging tonen, zeiden ze me dat ik niet flexibel was en niet meer terug kon gaan werken naar de GB. Sindsdien geven ze me geen werk meer, omdat ik zogezegd niet flexibel ben! Ik wist niet waar ik het had! Kunnen ze niet rechtvaardig of normaal doen of willen ze niet?!