oostende

M., 21 jaar: Bullebakken die op ons neerkijken, dat zijn ze!

'K zie je met een foldertje van Manpower. Is het interessant?

Hahaha, interessant. Interessant om dat foldertje sebiet te gebruiken om mijn kachel te verwarmen, dat wel ja! Maar voor de rest...

Owla, wat bedoel je?

Ze kunnen het hier allemaal schoon op hun papiertje schrijven hé. Woorden, maar geen daden, dadde godverdomme! Ik ging zonet naar Manpower. Ik had een vacature op de VDAB zien staan om in 'een schoenenwinkel' te beginnen. Ten eerste wou ik weten wélke schoenenwinkel, want dat stond er niet bij. En ten tweede zag ik dat sowieso wel zitten. Ik hou van schoenen, ken er veel van, dus zou daar zeker geschikt voor zijn! Nu, ik zag dat de vacature ook aan de ruit hing van Manpower. Ik kom daar toe en vraag naar die vacature. De consulente wist niets dat die vacature openstond. “Ja maar, welke schoenenwinkel bedoel je?” vroeg ze me. Ik zeg dat zij het zou moeten weten. Geen enkele andere consulente wist ervan. Ik neem die 'chi-chi-madam' mee naar buiten en wijs haar op de vacature. “Ah ja, deze”, zei ze met een groene smile, “ah maar dat bestaat al niet meer hoor.”

Wat heb je toen gedaan?

'k Heb gezegd dat ze maar snel weer naar haar warme bureautje toe mocht gaan, dat ik wel letterlijk en figuurlijk in de kou zal blijven staan.

Bullebakken, die op ons neerkijken, dat zijn het!

't Is duidelijk niet de eerste keer dat je via interimkantoren op zoek bent naar werk?

Inderdaad! Ik heb BuSo gedaan en van mijn 19 tot mijn 20 jaar heb ik in HealthCity, een fitnesscentrum, gewerkt. Ik deed dat heel graag. Na 11 maanden beloofde mijn baas me dat ik een vast contract zou krijgen. De volgende maand mocht ik het tekenen. Na een week kwam er een nieuwe collega werken. De baas flirte met haar en zij met hem. Toen ik die bewuste dag, zotcontent, naar m'n baas ging om het contract te tekenen, zei hij me dat 'het nieuwe meisje', die daar nog maar 3 weken werkte (!), het vast contract kreeg. Ik heb toen mijn ontslag ingediend, zo boos en ontgoocheld was ik. Sindsdien, sinds januari, werk ik met interimkantoren. Maar 't is echt kut, 't is niet te doen.

Leg eens uit.

Het gaat heel moeilijk. Eerst geloof je erin, omdat ze zoveel beloven om te bellen. Maar nu weet je echt dat ze ofwel liegen over een vacature ofwel echt niet terugbellen.

Ik heb 3 maanden (februari, maart en april) als kuisvrouw gewerkt. Ik was de enige die met een interimcontract werkte via TempoTeam. Dat is heel lastig. De collega's roddelden over me, kwamen onderling goed overeen maar gaven mij niet de kans een band op te bouwen. Ik moest als enige blijven en overuren doen, terwijl de rest redens had om weg te lopen (hun kind ophalen, een familieruzie,...), ze noemde me niet 'M.', maar 'Interiemtje',... Kortom, lastig! Maar ik was blij dat ik werkte. Op een zekere dag belt TempoTeam me. Ze zei dat er niet veel werk meer in het vooruitzicht was en dat ik daar niet meer kon werken... Dat is echt erg. En omdat je interimair bent, moet je eerst gaan. Je hebt geen zekerheid hé. Ook al deed ik, zelfs soms beter dan de rest, m'n best... Toch was ik diegene die moest gaan.

En wat heb je daarna gedaan?

Daarna ging het van kwaad naar erger.

Ik mocht een contract tekenen in Randstand om in Kruidvat te beginnen. Ze hadden me beloofd dat dit voor 3 maanden met interimcontracten, maar dat ik daarna een vast contract zou krijgen. Ze beloofde me dus 12 weekcontracten. Na 2 weken daar te werken (van 17 tot 30 mei) -ik vond het trouwens fijn tussen al die schoonmaakproducten- kreeg ik geen nieuw weekcontract meer. Ik zei dat ik er niets van begreep, maar de consulenten zeiden dat ze me niet meer informatie konden geven dan dat ik daar niet meer kon werken. Enkele weken later stap ik nog eens het Kruidvat binnen om te vragen hoe het met hen ging. Domme koe dat ik dan nog was! Er was iemand anders in mijn plaats gekomen! Een jobstudent dan nog! Miljaar zeg! En dat was zo heel juni, juli en augustus. De jobstudenten kregen voorrang op alle andere werkzoekende jongeren!

En wat heb je daarna dan gedaan?

Toch blijven verder zoeken hé... Maar sinsdien heb ik geen job meer kunnen krijgen, ook al wil ik. De laatste keer, dat was begin oktober, ging ik naar Adecco en ik mocht in de sportwinkel SportLine beginnen. Ze zouden me de volgende week bellen. De consulente gaf me zelfs een hand en wenste me 'proficiat met de job'. Ik was superblij, want dat wou ik echt doen! De volgende week ging helemaal voorbij en ik bel de vrijdag om hen te herinneren aan onze afspraak om mijn contract te tekenen. Ze zeiden: “Ja hoor, M., we zullen je nog wat later bellen, we hebben het druk gehad. Maar SportLine gelooft in jou, we zullen je bellen!” Oef, ik was gerust, ze waren me nog niet vergeten en de plannen zouden nog doorgaan. Maar toen er nog een week voorbij ging en ik nog niets gehoord had, belde ik nog eens. Maar nu wat ongeduldiger. Ik zei hen dat het contract toch klaar lag zoals ze me gezegd hadden, dat ik zeker direct naar hun kantoor wil en kan komen om het te tekenen. Ze zeiden me dat ze niet veel tijd hadden, maar ze me nu echt zeker volgende week zouden bellen. Toen ik na bijna 2 weken nog niets hoorde, ging ik naar Adecco en zei hen dat ik het beu was, dat ik dat contract wou zien. En toen tikte ze wat op haar computer en zei: “Sorry, er is een foutje gebeurd, de job kan niet meer doorgaan.” Zou je niet helemaal op je kop vallen?! Het enige wat ik haar nog zei was dat 'het foutje' haar toch zelf niets kon schelen zolang ze zelf werk heeft en achter haar bureau kan zitten! Sindsdien willen ze me daar zelfs geen werk meer geven. Hebben wij als interimair en als werkzoekende jongere eigenlijk ook nog rechten?!

Verschrikkelijk! Krijg je soms smsen voor een job?

Och, ik haaat die smsen! 't Is op de momenten dat die consulenten zich vervelen zeker? Meestal zijn die smsen voor in Gent of Brussel of voor 1 of 2 dagen. Stom! Nu de 18de oktober kreeg ik een sms om een maand vis te verkopen aan de vismijn. Maar het was al voor de 2 dagen erna te beginnen. Ik ging de volgende dag en toonde de sms. Ik zei dat ik dat wel wou doen. Eigenlijk zag ik dat niet voor de volle 100% zitten, maar ik dacht: “Beter dat dan niets!” Die consulente zei me dat ze momenteel niemand meer zochten voor die job, maar dat het kan gebeuren dat ze op een andere keer wel nog iemand nodig hebben voor vis te verkopen. “Wij sturen dat uit voorzorg” zei ze me, “omdat we soms visverkopers nodig hebben.” Van mij is dat goed en wel hé, maar kunnen ze dat dan niet zenden wanneer ze er effectief nodig hebben?!

En kunnen ze dan alsjeblieft niet liegen over het feit dat je over 2 dagen kan beginnen?! Ik ga eens een vis tegen hun viskop gaan smijten!