oostende

A. 18 Jaar: ik voel me als een closjard

En, ben je blij dat je binnenging?

Pfff, nee hoor. Ze stellen me steeds voor om in de verkoop te werken, maar dat is net het enige wat ik niet wil. Ik heb het hen allemaal al duizend keer gezegd, al van in het begin, dat ik alles wil doen, behalve dat. Ik weet gewoon ook dat ik daar niet goed in ben, want ik heb dat eens als vakantiejob gedaan.

Kom je hier veel en graag?

Oei oei, dat zijn wel twee heel verschillende vragen! Veel ja, ik probeer hier toch elke week eens langs te komen. Ik werk nu nog in de bouw, in het bedrijf Boey, dus moet ik me aanpassen wanneer ik naar hier kan komen.

Maar ik kom hier helemaal niet graag.

Weet je, eigenlijk voel ik me als een closjard als ik hier rondloop op dit interimplein. Zo van de ene hut naar de andere precies 'schooien', maar met lege zakken thuiskomen. Soms ben ik zelfs beschaamd om hier rond te lopen.

Mensen in kostuums die hier passeren om naar hun werk te gaan, zie je soms echt zo indringend kijken: Ze kijken ons precies aan met scheve ogen. Ik heb het eens een man gezegd: “Je bekijkt me altijd zo indringend. Ken je mij eigenlijk?” Waarop die man zei: “Ik ken alle gasten die hier rondlopen, ze willen gewoon niet werken.”

Je zegt dat je werkt, waarom zoek je dan werk via interimkantoren?

Wel, ik doe Deeltijds Leren. Dit wil zeggen dat ik een part-time job doe in de bouw. Ik werk nu al 2 jaar in hetzelfde bedrijf Boey. Maar, in november ga ik een opleiding in de VDAB beginnen voor 'Security'. Mijn vader en nonkel doen dat ook, en ik zou dat echt ook graag doen. Die opleiding is 4 dagen in de week, dus kan ik niet meer in de bouw werken.

Waarom doe je dan nu nog geen 3 maanden door met Deeltijds Leren in de bouw?

Wel, ik woon nog thuis. En met Deeltijds Leren verdien ik 500€ in een maand. Maar dat moet ik thuis allemaal afgeven. Die opleiding kost 1800€, maar ik heb nog niets van geld dat ik verdien kunnen sparen. Als ik nu 3 maanden werk voor 1000€ bijvoorbeeld, dan heb ik nog 3 keer 500 euro in een maand over, en dan kan ik de opleiding betalen. Ik zou ook graag alleen willen gaan wonen en de huur van mijn appartement zelf willen kunnen betalen.

En heb je de situatie al uitgelegd aan de interimconsulenten?

Ja. Ik vroeg hen als het mogelijk was om een contract te krijgen voor 3 maanden. Maar overal zeggen ze hetzelfde: Dat dit niet gaat omdat alles met weekcontracten begint. Klote! Trouwens, die consulentjes zeggen ook wat ze willen hoor. Ze zeggen gewoonweg áltijd: “We zullen bellen.”, maar dat doen ze niet. God ja, dat is al op automatische piloot dat je dat hoort: ene oor in, andere oor uit. Ik zei vandaag nog eens in Konvert Interim dat ik echt graag een contract voor zeker 3 maanden zou willen, omdat een dag- of weekcontract je echt geen zekerheid geeft in het leven. En zeker niet zoals ik mijn dichte toekomst nu zie: opleiding, alleen wonen,... Ze zij me dat dat niet mogelijk was, dat alles eerst met weekcontracten begint. Ik vind die consulenten trouwens écht niet vriendelijk, maar zo arrogant! Precies alsof ze een dikke nek hebben omdat zij werk hebben en ze tegenover werklozen zit!

Het is ook wel vervelend dat ze zo weinig open zijn. Er hangt overal uit dat ze telefonisch in de namiddag ook bereikbaar zijn, maar dat is niet zo. Want als ik bel, heeft nog nooit 1 interimkantoor de telefoon opgenomen.

Waarom ben je ooit aan Deeltijds Leren begonnen?

Ik wou werken en niet meer naar school gaan. Maar ik had geen diploma. Dit zag ik als een manier om toch te kunnen werken en op lange termijn mijn diploma te krijgen. Na 3 jaar zou ik dan een vasts contract kunnen krijgen in de bouw. Maar mijn vriend heeft dit ook meegemaakt, hij deed al Deeltijds Leren een jaar voor mij. Wel, toen mijn vriend daar bijna 3 jaar werkte en een vast contract zou krijgen, hebben ze hem dan net ontslagen. Een vast contract is veel duurder dan Deeltijds Leren. Als Deeltijds Leerder vind je onmiddellijk en direct werk, omdat het voor de werkgevers zo goedkoop uitkomt.

En beloofden ze nog andere dingen die niet doorgingen?

Ja jong, ze beloofden twee keer dat ik een contract mocht tekenen, maar dat werd dan geannuleerd, stel je voor! Bij T-Interim hadden ze me gezegd dat ik in Daikin kon beginnen. Ze hadden me zelfs het contract voor m'n neus gelegd, maar ik moest wachten tot de donderdag om het te tekenen. Maar ze gaven me ook een hand en wensten me proficiat. Die donderdag ga ik naar T-Interim terug. Ik weet nog goed dat ik heel lang moest wachten in de wachtzaal, maar dat ging beter dan anders omdat ik toch wist dat ik werk had. Toen het aan mij was en ik zei dat ik kwam om het contract te tekenen, zeiden ze me dat die job al bezet was door iemand anders. En nu beloofde Randstad me rond halverwege augustus dat ik in Farmin mocht beginnen, dat is bandenwerk in een fabriek. Ze zouden me halverwege september bellen om mijn contract te tekenen. Ik had nog niets gehoord, of geen telefoon gehad, dus ik vraag nu om dat beloofde contract, maar niemand wist van iets! Ze vroegen me dan de naam van de consulente die dat gezegd heeft, omdat mijn dossier misschien bij haar kon zijn, maar ik wist dat niet meer. We krijgen trouwens nooit hun naam. Dus mijn 'beloofde job was 1. ofwel verzonnen ofwel 2. niet doorgegeven aan collega's en zoek.

Wat doet dat met jou?

Kut hé! Daarom dat ik echt zo twijfelde om nog een interimbureau binnen te stappen vandaag. Ik heb er even genoeg van nu de beloofde job weer niet doorging zonet.