oostende

D., 25 Jaar: Jij kunt daar niet werken, want je bent te dik!

Hoe lang ben jij nu op zoek naar vast werk?

Ik ben sinds september 2008 op zoek naar vast werk. Ik heb Verkoop gestudeerd en heb bijna 2 jaar in ExtraZone, een CD-winkel, mogen werken in Oostende. Toen gingen ze failliet. En dat begrijpen de interimconsulenten dan zelf niet hé, dat ik al 100 verschillende jobs heb gedaan!

Hoe bedoel je?

Accent vroeg zo eens mijn cv en die is inderdaad immens lang! Ja, dat zal wel, sinds september 2008 heb ik een hele waslijst van jobs omdat die allemaal met dag- of weekcontracten zijn! Die interimconsulente van Accent zag mijn CV en zei: “Zeg, het is wel niet de bedoeling om om ter meeste jobs te hebben hé!” Ik zei haar terug:

“Stop dan eens met die dagcontracten. En als er geen jobs op mijn CV hadden gestaan, was ik een luiaard zeker?!”

Ze lachte me gewoon vierkantig uit.

Amai, die durven nogal!

Zeg dat wel! Ik vind de interimconsulenten soms echt héél arrogant. Ik weet het nog heel goed in Accent. Er was een vacature voor Edestock (verkoop kleding) in Brugge. Die consulente zei me letterlijk: “Ik weet niet als jij daar zal kunnen werken hoor, want jij bent echt dik. Ze hebben daar 2 trappen in die winkel. Zelfs ik met mijn sportlichaam heb het daar al lastig.” Ik vond dat zo beledigend! Ik zei dat ik daar toch eens wou langsgaan. Toen zei ze: “Van mij mag je, maar zorg dat je er dan beter uitziet en draag zwarte kleren dat ze jouw gewicht wat camoufleren. Enkele uren later belde Accent me op dat ik sowieso niet kon gaan omdat ik perfect Frans moest kunnen en mijn Frans is niet zo goed.

Dus de voorwaarden voor die job hadden ze je niet duidelijk gemeld.

Inderdaad. Maar dat was niet de enige keer. Ik mocht zo ooit beginnen in een Tele-onthaal. Daar hadden ze me gezegd dat ik goed en gearticuleerd mijn Nederlands moest kunnen. Maar ik had daar dus de hele dag Fransen aan de lijn hé! En zo vlot kan ik mijn Frans niet! Wel, blijkbaar hadden ze nog een ander meisje ook aanvaard, en konden ze mij dus zonder probleem ontslagen. Toen ik daarmee terugging naar Accent, zeiden ze me je: “Je weet toch als je bij Tele-onthaal gaat werken dat je Frans en Engels ook supergoed moeten zijn?!” Kunnen ze me dat dan gewoon niet zeggen i.p.v. dat ik daar 'bescheten' sta?!

Heb je al gehad dat jobs die beloofd werden niet meer doorgingen?

In Konvert Interim moest ik testen doen. Er was een vacature om die zaterdag in een kledingswinkel te beginnen. De vrijdag mocht ik gaan om mijn contract te tekenen. De donderdag rond 18u kreeg ik plots telefoon dat ik de volgende dag niet meer moest komen om mijn contract te tekenen, dat de job dus niet meer doorging.

Een andere keer belde Adecco de woensdag dat ze een job hadden om in Delhaize de maandag te starten. En met de vraag als ik de volgende dag wou langskomen om erover te praten. Vol goede moed ging ik de donderdag langs en daar zei ze me: “Sorry, die job is net bezet geworden.” En dit soort van lulligheden ben ik 3 keer in dezelfde week tegengekomen! Ik dacht dat ik zot kwam!

Op zulke momenten hoop ik dat het interimkantoor in vuur en vlammen opgaat!

Ze houden rekening met het feit dat jij Verkoopster van diploma bent?

Ze weten wel allemaal dat ik liefst van al in de Verkoop wil werken. Maar StartPeople is het enige interimbureau dat daar ook rekening mee houdt. De rest geeft enkel voorstellen om in een totaal andere job te beginnen. Soms bellen ze zelfs voor een mannenberoep, zoals één dag loodgieter zijn! Zie je me daar al aan de douche-knoppen staan prutsen met een Verkoop-diploma?! Als ik deze weiger, zeggen ze me gewoon: “We hebben niets anders, maar we zullen je nog bellen.” Ik wacht wel niet op telefoontjes, want dan kan je blijven wachten. Ik ga altijd zelf langs.

En heb je de indruk dat je dossier opgevolgd wordt?

Wel ja, die waslijsten van jobs die ik heb gehad worden niet allemaal bijgehouden, maar ze weten wel wie ik ben.

1 keer had ik wel in StartPeople dat ze mijn dossier niet meer terugvonden op de computer. Toen ik vroeg hoe dat kwam, zei ze me dat dat na een tijdje 'vervalt'. Maar dat is dan wel na een heel kort tijde, want ik kom daar zo goed als elke week!

Maar je werkt dus inderdaad altijd met dag- of weekcontracten.

Och, dat haaaaat ik die contractjes! Dat geeft je zo'n grote onzekerheid, niet te doen! Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat we met 5 of zo startten, en dat er dan na 3 maanden dagcontracten 4 ontslagen worden en 1 behouden wordt. Verschrikkelijk gewoon!

En kloppen de vacatures die aan de ruiten hangen altijd?

Nee hoor, die zijn heel veel al bezet! Ik zag zo eens op de VDAB-site 2 vacatures voor in een winkel te beginnen. Ik ging daarmee naar Konvert Interim, maar daar zeiden ze dat deze jobs al lang ingevuld waren.

Weet je wat me ook opvalt? Wel, dat is dat sommige vacatures aan de ruiten nét dezelfde vacature zijn, maar gewoon een ander woord eraan wordt gegeven. Bijvoorbeeld: 'Kassierster Delhaize' – 'Medewerker Delhaize' en 'Bediende Delhaize' hingen allemaal aan dezelfde ruit, maar dat was ook 1 en dezelfde job! Ik weet dat omdat ik ernaar gevraagd had.