oostende

G., ik ben hier om te koken!

En, hoe is't geweest?

Wel, ik zag een vacature voor operator hangen, hier bij Randstad. Ik moet mijn CV binnenbrengen en een bewijs van Goed gedrag en Zeden. Ze zeiden dat ze me dan zullen voorstellen aan het bedrijf.

En beloven ze je soms om te bellen?

Ik heb 2 maanden in de chipsfabriek Lay's in Veurne gewerkt. Hier en daar een dag met dagcontracten via Randstad. Al goed en wel, maar mijn dop vermindert vanaf ik een dag werk en zo had ik op het einde van de maand te weinig geld om mijn huur te betalen – Ik woon sinds mijn 17e alleen. Ik heb toen in Randstad gevraagd als ik elke dag kon werken, en ze beloofden dat ze me gingen bellen. Toen ze na een week niet belden, ben ik teruggegaan naar Randstad. Ik zei hen dat ze niet meer moesten bellen. “Trek jullie plan, ik moet mijn plan ook trekken.”

Hebben ze je ooit al een job beloofd die toen uiteindelijk niet doorging?

Ja, één keer wel! Ik moest testen in StartPeople doen om in te pakken bij Daikin. Na die testen, kreeg ik een rondleiding op de werkvloer. StartPeople zei dat ze me gingen bellen om te beginnen. Ik heb niets meer gehoord, tot op de dag van vandaag. Ik wou het kot in brand steken!

Heb je al eens vacatures aan de ruiten gezien die niet kloppen?

Op de website van de VDAB zag ik een vacature voor 'mechanieker'. En ik heb toch dat diploma, dus perfect.

Ik belde daarvoor, en ze zeiden me: “Ja maar, dat is wel al 6 maanden bezet hé!”

Heb je al eens gehad dat je een contract tekende voor een bepaalde functie , en als je op het werk was dat je iets anders moest doen?

Ja! Dat was in het Casino. Ik had mijn contract getekend voor 'sous-chef'. Ik kom daar toe en ze zeggen: “Daar staat den afwas.” Ik zei: “Ik ben hier niet voor de afwas, maar ik ben hier om te koken.” En na die dag hebben ze niets meer van hun laten horen. Ik heb daar dus maar 1 dag gewerkt met een dagcontract.

Kennen ze jou? Houden ze rekening met je profiel?

Ja, ze kennen mij. Maar bij de VDAB gaven ze mij een vacature voor Kamermeisje! Ik ben een vent! Een andere keer gaven ze mij een vacature voor truckchauffeur! Ik heb godver mijn rijbewijs niet! Ik zei hen: “Je weet toch dat ik geen rijbewijs heb?!” Hij antwoordde: “Ja, maar wij sturen dat een beetje overal.” Ik zei: “Stuur je dat dan ook naar 't bejaardentehuis misschien?!” Hij antwoordde terug: “Je moet niet zo negatief doen. 't Was inderdaad een fout.”

Mijn vriendin kreeg zelfs eens een vacature voor truckchauffeur!