verdere steden

K., 22 Jaar: Lieg niet tegen ons!

Hallo! Ik zie dat je uit het interimkantoor komt. Hoe is het gegaan?

Ik heb mij weer moeten kwaad maken! Als ge u komt inschrijven zijn ze wel vriendelijk, maar daarna niet meer.

Daarnet kwam er nog een gast binnen, 25 voor 12. Ze kijken naar hem, vragen “heb je een afspraak? Neen, vertrek dan maar weer”.

Geen goeiedag, niets. Je moet je plan trekken, ze doen niets voor u!

Hoe bedoel je, ze doen niets voor je?

Kijk, ik ben nu nog al 6 maanden in België, ik leer Nederlands spreken, ik heb mijn papieren, ik werk en toch doen ze daar zo weinig mogelijk voor mij! Onlangs ontdekte ik dat ik al een paar vakantiedagen had opgespaard.

Ik ga vorige week naar Synergie om te vragen hoe ik die kan opnemen, en weet je wat ze zeiden: “je bent te laat. Je bent die dagen kwijt.” Ik moest ze voor 31 december opnemen. Kunnen ze mij dat niet zeggen?

Ik ben hier nog maar 6 maanden!

Vandaag was er wel een die mij wilde helpen: hij wou mij wel 2 dagen vakantie geven, ik moest ze onmiddellijk opnemen. Maar dan mocht ik geen vakantie meer opnemen tot in maart. Hij gaf mij gewoon mijn vakantiedag van de maan januari en februari! Hij deed niets voor mij, ik ging die dagen zo ook al hebben!

En weet je wat hij juist deed: hij wou mij een weekcontract geven voor die vakantiedagen. Ik krijg een contract van 1 week. Ik zeg tegen hem “maar dat is toch niet zo? Dat is een weekcontract, je moet toch de dagen aanduiden dat ik vakantie kan nemen.”

Hij wou ook dat ik tekende, maar zelf tekende hij niet en zette ook hij geen stempel. Ik zei, “ik wil wel je handtekening en je stempel.” Hoe kan dat nu? Geen handtekening, geen stempel, de dagen niet aangeduid? Wat probeerde hij me daar aan te smeren?

Heb je het nog tegen gekomen dat ze onvriendelijk tegen je zijn?

Ja! Ik werk nu bij Belgomelk. Ik had veiligheidsschoenen gekregen voor die job, maar die schoenen zaten niet meer goed, er was iets afgebroken. Ik zeg hun dat, dat die schoenen niet goed zitten en die gast zegt “draagt jij wel kousen”? Ik voelde mij net een dier dat leert schoenen dragen. Zo spreekt ge toch niet tegen elkaar?

Jonge gasten vertellen me dat het interimkantoor jobs vaak mooier voorstelt dan ze eigenlijk zijn.

Ja! dat ben ik al een paar keer tegen gekomen. Een eerste keer kon ik in Fiber in Temse werken als productiearbeider. Het interimkantoor belde me daarvoor op en zei dat het gewone, een job als productiearbeider was, en optie vast! Het was enorm zwaar werk! Ik moest de hele tijd met zakken sleuren van 25 kilo, het was er zeer warm, er was zeer veel lawaai - ik droeg een koptelefoon en oordopjes en nog hoorde ik zeer veel lawaai! Ik heb daar gezweet en afgezien. Na twee dagen moest ik niet meer terug keren. Ik moest blijkbaar enkel iemand vervangen. Optie vast? Geen sprake van! En gewoon een job?

Daarna heb ik ook bij Aditec gewerkt. Dat was ook een zeer lastige job en opnieuw voorgesteld als optie vast. Twee dagen later moest ik ook niet meer terug komen.

Hebben de kantoren je ook al beloftes gemaakt die ze nadien helemaal niet houden?

Ja, niet zo lang geleden nog bij AGO. Ik kwam solliciteren en toen ik vroeg of ze jobs hadden, wijzen ze naar een groot bord met allemaal jobs. Ze vertellen mij “wij hebben deze job, wij hebben dat, wij hebben ook nog die job, ...” Ik mocht zeggen welke jobs me interesseerden. Ze gingen mij voorstellen aan de baas en me terug bellen. Ik hoor een eindje helemaal niets meer van AGO en bel zelf terug.

Ze zeiden dat er geen werk was voor mij. Ik heb hun gevraagd hoe dat kon, ze hadden mij toch vier of vijf jobs getoond? Hoe kan het dan dat er niets voor mij is?

Helpt het interimkantoor je soms?

Neen, ze denken voor aan zichzelf en proberen alles van je weg te pakken! Ik heb nog een dag gewerkt in Conway. Synergie had mij die job aangeboden en ik kreeg een weekcontract. Na de eerste dag zegt de ploegbaas tegen mij dat ik goed heb gewerkt en tot morgen. Een uurtje later belt het interimkantoor naar mijn vrouw om te zeggen dat ik de dag erna niet meer moet terug gaan. Ze geven geen uitleg waarom. De dag erna ga ik naar het interimkantoor om te vragen waarom ik niet meer mocht gaan werken:

ik zei dat ik dat niet begreep, dat de ploegbaas me zelfs “tot morgen” had gezegd. Waarom mocht ik dan niet meer terug keren. Ze gaven mij een zeer onduidelijke uitleg over een andere gast die daar ook net werkte en niet meer terug wilde keren, en daardoor mocht ook ik niet meer terug keren.

Ik begreep er niets van! Ik wilde dus echt nog terug gaan werken, maar dat was niet belangrijk.

Toen kwam die man met een nieuw contract af. Ik moest dat tekenen om voor die ene dag betaalt te kunnen worden. Een contract van 1 dag. Over mijn weekcontract heeft hij niets meer gezegd. Ik heb dus maar getekend, wat kon ik anders doen? Ik heb de beide contracten nog thuis liggen. Als je wil, mag je ze altijd bekijken.

Wat zou er volgens jou moeten veranderen aan de interimkantoren?

Ze moeten stoppen met liegen tegen ons. Ze moeten de waarheid vertellen. 2 dagen werken is 2 dagen werk. Ze moeten vertellen waarom ik niet meer terug mag komen.