verdere steden

D., 18 Jaar: Stop met onze voeten te spelen!

Hallo! Ik heb je daarnet voor het interimkantoor zien staan. Waarom ben je niet naar binnen gegaan?

Wel, ik geraakte niet binnen, de deur was toe. Op de deur stond nochtans dat ze middagpauze hebben van 12 uur 30 tot 13 uur 30. Maar voor de Synergie start de middagpauze blijkbaar al om 11 uur 45.

Hoe lang zoek je al werk?

Ik zoek nu al sinds september, bijna 6 maanden. Liefst zou ik in het magazijn werken, maar alle jobs zijn goed voor mij. Maar tot nu toe heb ik nog maar 1 korte job gehad. Een keer dacht ik echt dat ik werk ging hebben, maar toen hebben ze geweldig met mijn voeten gespeeld!

Hoe bedoel je, met je voeten gespeeld? Hadden ze je die job beloofd?

Inderdaad! Randstad had mij gebeld voor een job in VF-Europe. Ik moest in het bedrijf testen gaan afleggen: om 10 uur in VF. Ik kom daar om 10 uur aan, maar was blijkbaar een half uur te laat. Ik toonde hen het bericht dat ik van Randstad gekregen had (waar duidelijk 10 uur in stond) en mocht gelukkig de dag erop terug komen. Ik stond daar dus voor niets omdat Randstad er niet in slaagde mij het juiste uur door te geven!

Ik kom de dag erna opnieuw, doe de testen en op het bedrijf zeggen ze me dat de testen goed waren. Randstad belde mij een beetje later nog op om te zeggen

“je testen waren goed, je bent toegelaten voor de job. We laten je nog weten wanneer je mag beginnen”. Ik hoor niets meer van het interimkantoor en bel de dag erna dus zelf naar Randstad. Nu zeiden ze plots “ja sorry. We hebben je toch niet meer nodig.”

Op een dag zijn ze helemaal van gedacht veranderd? Hoe kan dat?

Heb je het nog tegengekomen dat het interimkantoor plots helemaal van gedacht veranderd?

Ja! een vriend had in Gent gesolliciteerd voor een job in de VOLVO. Hij doet zijn testen en ze zijn daar zeer tevreden. Hij vertelt hun dat ik ook nog werk zoek, geen auto heb maar zeker met hem mee kan rijden. Als wij in dezelfde ploeg zitten, hebben zij dus twee mensen gevonden!

Het interimkantoor belt mij op voor een sollicitatie. Ik vraag of het zeker geen probleem is dat ik met mijn maat meerijd. Ze zeiden “er zijn nog mensen die dat doen. De ploegbazen houden daar rekening mee”. Ik ga dus naar Gent, ik doe de testen en ze waren allemaal goed (dat zeiden ze me toch). We overlopen de job en plots zegt die

“ja maar, je hebt geen eigen auto. Je geraakt daar dus niet. Meerijden met een vriend? Neen, dat gaat niet. We kunnen je niet aannemen. Spijtig”.

Eerst bellen zij mij op en dan verzekeren ze me dat meerijden geen probleem is. Ze doen mij naar hun kantoor komen en laten mij al hun testen doen. En als ik daar ben, is het plots wel een probleem. Kom zeg! Speelt eens niet met mijn voeten!

Ben je nog zo'n onbegrijpelijke beslissingen tegengekomen? En hebben ze je ooit uitleg gegeven?

Ja! Een vriend van mij werkte bij Guyllian als magazijnier. Ze zochten daar nog magazijniers, en omdat ik er wel wilde werken, verteld hij de ploegbaas over mij. Die zei dat ik naar het interimkantoor moest gaan. Ik kom daar toe, zeg dat ze een ploegbaas van van Guyllian me gestuurd had om er te werken. Dat madammeke vraagt me of ik een attest voor heftruck heb. Omdat ik die niet heb, kon ik daar helemaal niet werken! Kijk, mijn maat heeft geen attest heftruckchauffeur en volgens de ploegbaas was dat ook helemaal niet nodig! De reactie van het interimkantoor:

“Aah, maar dat zal een vergissing zijn”. Een vergissing dat mijn maat daar werkt? Een vergissing dat je volgens de ploegbaas geen attest heftruck nodig hebt? Wat een gezever!

Jonge gasten vertellen me ook dat de vacatures aan de ruit of op de website van de VDAB vaak niet kloppen.

Inderdaad, gisteren nog! Op regiojobs (op de website VDAB) had ik een vacature zien staan voor de drankencentrale in Sint-GIllis. Ik ga daar gaan solliciteren. Ook daar vroegen ze of ik een heftruck-bewijs heb. Neen, ik heb dat niet, maar dat stond ook helemaal nergens aangegeven. Ze zeiden dat het de enige vereiste was die je echt moest hebben. Zet het dan in de vacature!

Wat moet er voor jou veranderen aan de interimkantoren?

Ze moeten stoppen van telkens van gedacht veranderen! Als je me zegt dat ik mag beginnen aan de job, moet je niet plots van gedacht veranderen. Als je me zegt dat het geen probleem is om samen met een vriend naar het werk te komen, moet je niet plots zeggen dat het wel een probleem is. En laat me dan zeker niet afkomen! Ze doen je eerst geloven dat je een job gaat hebben, en dan “ach ja, toch niet”. Ze moeten stoppen met ons voeten te spelen!