verdere steden

T., 23 Jaar: Stop met liegen!

Hallo, ik zie dat je uit het interimkantoor komt? Hoe is het gegaan vandaag?

Vandaag was het niet goed. ze konden vandaag geen werk regelen, misschien wel later eens, ergens in de verre toekomst. Ze hebben wel beloofd om te bellen, maar dat beloven ze allemaal en dan doen ze het niet. Ik ga zelf eens terugkomen om nog eens te vragen.

En welk werk zoek je?

Ik zoek werk met optie vast. Maar dat bestaat blijkbaar niet: als ze bellen is het altijd voor een paar dagen, om iemand te vervangen. Maar een job “optie vast”, daar hoor ik echt maar zelden hoor.

Heb je al een job gevonden met optie vast? En hoe is dat dan afgelopen?

Ik heb al twee keer een job zogezegd met optie vast gevonden, en alle twee de keren was er gewoon niets van waar! Geen vast contract.

De eerste keer was bij DSV in Gent via AGO. Ago had mij gezegd dat ik na zes maanden een vast contract ging krijgen. Alles ging daar goed tot twee weken voor ik dat contract ging krijgen:

de vrijdagavond moesten we om het contract voor de volgende week gaan, maar dan zeiden ze “volgende week is er geen werk, je moet niet meer terug keren. Misschien gaan we u binnen een paar weken terug bellen”.

Ik heb er natuurlijk niets meer van gehoord. Maar ik heb die dag van niemand anders gehoord dat er geen werk meer was en dat ze dus niet meer moesten terug keren.

Ik heb dan nog twee maanden gewacht en ben nog een paar keer terug gegaan om naar werk te vragen, maar er was nog altijd geen werk. Ondertussen waren er wel al twee vrienden daar ook begonnen werken, met helemaal hetzelfde verhaal. Van vier vrienden die daar gewerkt hebben en die allemaal een vast contract beloofd werden, heeft er een iemand ook effectief een vast contract gekregen, een van de vier! drie op vier was dus gewoon gelogen!

Daarna ben ik hetzelfde nog eens tegengekomen in D'accord opnieuw via AGO. Opnieuw zeiden ze dat het “optie vast” was, en daar heeft het zelfs maar vier weken geduurd. Ik was daar mogen beginnen voor de kerstperiode, maar eenmaal die voorbij was, was ik niet meer nodig. Opnieuw wist Ago van niets. Die mannen hebben mij dus gewoon twee keer voor de zot gehouden. Ik heb dus bijna zeven maanden hun zever geloofd!

En nog iets bij DSV: ik had daar een contract orderpicker, maar de eerste dagen kreeg ik een borstel in mijn handen en mocht ik de hall kuisen. Dat stond wel niet in mijn contract hé!

Heb je het nog meegemaakt dat je contract niet klopte?

Neen, dat was eigenlijk wel de enige keer. Maar wel dat ze plots extra kosten uitvinden. Die staan dan plots op het einde van de maand ook op je loonbrief. Dan ben je weer geld kwijt. Je moet altijd op je hoede zijn of ze vinden weer iets uit! Ik heb dat twee keer meegemaakt.

Een keer bij Konvert: ik moest daar veiligheidsschoenen aandoen.

Ofwel mocht je die kopen ofwel moest je ze terug geven. Ik gaf ze terug, en toch trekken ze dat van mijn rekening af. Gelukkig had ik het gezien, 40 Euro! En dan zeiden ze eerst nog dat het niet waar was: ik had ze gehouden. Dat ze eens met elkaar praten he.

Ook de eerste week bij DSV via AGO. Ik mocht met de taxi naar het werk gaan, ze hadden het voor geregeld. Maar wat merk ik achteraf, het koste een Euro per rit. Op een week is dat wel 10 Euro, op een maand meer dan 40 Euro. Als ik geweten had dat het geld kostte, stond ik een half uur vroeger op en ging ik wel met de fiets. Dat heeft dus niet lang geduurd.

Weet je wat, ik ga de contracten die ik nog thuis liggen heb, eens goed bekijken. Ik ga eens kijken welke kosten ze allemaal uitgevonden hebben. 't Is gewoon niet duidelijk hoeveel geld je verdient zal hebben op het einde van de maand.

Wat ik ook vaak hoor, is dat ze jonge gasten opbellen met de verkeerde jobs. Doen ze dat bij u ook?

Ja! Ze hebben mij zo al eens opgebeld voor een job in ploegen in Aalst. Ik had gezegd dat ik met de fiets of met het openbaar vervoer moest komen. En volgens die madam was dat “toch helemaal geen probleem.” En beetje later zei ze dan dat ik helemaal niet wil werken. Wat denkt die wel?

Gasten vertellen mij ook dat ze soms dwaze testen moeten doen voor een job. Heb je dat ook al moeten doen?

Ja, een keer. Randstad had mij opgebeld om iemand bij VOLVO te vervangen, maar ik moest eerst een test komen doen. Omdat ik toen geen job had, zei ik ok:

ik kreeg 10 doosjes, elk met een vijs met twee moeren en een stukje plastiek erin. Ik moest overal kijken of het juist aan elkaar hing. Je kon er niet naast kijken! Tenzij je volledig blind bent of aan het slapen was.

Waarom was die test nu in godsnaam nodig.

En wat zegt de VDAB?

Die verstaan niet waarom ik geen vast werk vind. Ik neem altijd al de papieren mee die ik van de interimkantoren gekregen heb, en da's telkens een serieuze pak. Ik sta daar dan met mijn papieren. Ze proberen dan wel tips te geven, maar daar schiet ik eigenlijk niets mee op.

“Je moet blijven volhouden!” Ja, natuurlijk. Maar ik ben nu al weer vijf maanden op zoek, en de enigste jobs die ze mij aanbieden zijn jobs voor een paar dagen. Of “Je moet goed uw best doen in het bedrijf”. Dat heb ik bij DSV gezien.

Vijf maanden heb ik mijn best gedaan en dan word ik buiten gekuist omdat ze mij geen vast contract willen geven. Om vast werk te vinden, moet je vooral veel geluk hebben.

Stel, je mag een iets veranderen aan interim, wat moet anders?

Ze moeten stoppen met ons voeten te spelen: als ze tegen mij zeggen “optie vast”, dan is dat ook optie vast. Niet optie vast tot twee weken voor je een vast contract moet krijgen. En dan afkomen met “we zullen nog iets laten weten”.

Ze moeten gewoon stoppen met liegen, dat lijkt me al een tof begin.