verdere steden

B., 25 jaar: Ik werd ontslagen voor iets dat zaterdag gebeurde

Hallo, ik heb gehoord dat jij al een en ander hebt meegemaakt met interimkantoren. Vertel eens!

Ik heb zoveel verhalen! Ik zal beginnen met één van de recentste.

Een vriendin van mij werkte voor een bedrijf dat de winkels van Lidl schoonmaakt. Ze had me hierover verteld en dit leek wel iets voor mij. Bij Daoust waren hiervoor nog vacatures vrij. Het was nachtwerk, maar dat maakt mij niet uit: werk is werk en dus ging ik naar Daoust. De consulente daar heeft me alles uitgelegd en ik kon maandag en donderdag aan de slag. Ik moest om 22.15u aan de Dampoort staan en daar werd ik opgehaald door een bus van het werk die ons dan naar de Lidl bracht.

Die bus komt toe, blijkt dat ik niet mee mocht omdat ze al met genoeg waren! Ze hebben dan naar de ploegbaas gebeld en na een tijd mocht ik dan toch mee.

De bus bracht ons naar Charleroi om daar een Lidl te kuisen. Na de shift krijgen we van de ploegbaas te horen dat we eerst nog langs Brussel moesten omdat er daar ook gekuist moest worden. Toen we in Brussel toekwamen lag er bijna niets vuil en dus bleek de rit naar Brussel overbodig. Uiteindelijk was ik pas thuis om 15u! Ik ben dus 17 uur bezig geweest op mijn eerste werkdag!

Vrijdag daarop kuisten we in een winkel van Lidl waar ze aan het verbouwen waren. Rond 05.00u, op het einde van onze shift, was alles bijna proper en kwamen de eerste werkmannen toe. Kregen we te horen dat we opnieuw moesten beginnen! Onze shift zat er bijna op, maar we hadden geen keuze en zijn dus maar opnieuw begonnen.

Volgens mijn baas moest ik ook zaterdag werken, maar Daoust zei dat dat niet waar was en dus slaap ik op zaterdag uit. Wanneer ik wakker word, zie ik dat ik enkele gemiste oproepen heb van het bedrijf en die vriendin van mij. Blijkbaar moest ik toch werken.

's maandags kreeg ik telefoon van Daoust: “Wat is er gebeurd, zaterdag? Iedereen is ontslagen, zelfs de ploegbaas!” ik antwoordde “Maar ik heb niet eens gewerkt zaterdag.” “Ja,” antwoordt ze, ”je bent toch ontslagen en alle vacatures zijn afgesloten.”

Dus ik werd ontslagen voor iets dat die zaterdag is gebeurd, zonder dat ik die dag gewerkt heb, dat is toch niet te geloven?!

En dan moet het strafste nog komen: dinsdag stonden er terug vacatures open voor dat bedrijf. Ik bel, zonder mijn naam te zeggen, en vraag naar die vacature. Blijkt dat ze inderdaad terug op zoek zijn naar mensen voor dit bedrijf. Wanneer ik mijn naam zeg krijg ik te horen dat ik niet meer in aanmerking kom om te werken voor dit bedrijf.

Later heb ik mijn pa ook naar Daoust laten bellen, voor dezelfde vacature en tegen hem zeiden ze dat hij mocht langskomen.

Ik heb dan ook nog miserie gehad om mijn geld te krijgen. Mijn vriendin had haar geld al gekregen en ik nog niet. Daoust vroeg om mijn rekeningnummer opnieuw te geven. De week nadien had ik het nog niets ontvangen en moest ik wéér mijn rekeningnummer geven! De week nadien opnieuw van 't zelfde. Na een maand was dat nog niet in orde en ben ik naar ABBV geweest. Zij hebben dan gebeld naar Daoust en gedreigd dat ze verdere stappen gingen zetten. De dag nadien stond het geld op mijn rekening, blijkbaar konden ze dan wel mijn rekeningnummer vinden.

Enfin, ik denk dat ik bij Daoust op een zwarte lijst sta want ik heb sindsdien nooit nog kunnen werken via hen.

Heb je nog verhalen over kantoren die te laat uitbetalen?

Ik heb zelfs een verhaal waarbij dat ik géén loon heb gekregen.

T-interim uit Lokeren had gebeld om te horen of ik 's nachts in het slachthuis van Lokeren wou werken. Ik moest om 22u beginnen. Werk is werk, dus ik heb dat aangenomen. Met mijn brommer ben ik dan van Gent naar Lokeren gereden. Ik moest daar varkens uit de camion opjagen naar paddocks. Tijdens mijn pauze moest ik in een kot eten, tussen de varkens. Mijn boterhammen smaakten naar die varkens, die geur zat er volledig in! Het strafste was dat er een vaste werknemer niet was komen opdagen en dat ik zijn shift moest overnemen. Uiteindelijk heb ik daar tot 16u gewerkt. Zelfs dan mocht ik nog niet naar huis, maar ik ben opgestapt, ik was kapot. Ik ben er nooit voor betaald geweest. Ik Heb er niet moeilijk over gedaan, volgens mij had dat toch geen zin.

Heb je al meegemaakt dat ze je ontslaan zonder reden?

Wel, toen ik net van school was, mocht ik van Vedior beginnen bij Furness Logistics op de Kennedylaan. Het was drie kwartier rijden met mijn brommer, maar ja, ik ben niet kieskeurig op gebied van werk. Ze zeiden mij dat ik daar moest laden en lossen. Ze zeiden mij op voorhand dat ik goed zou moeten doorwerken want dat er al veel ontslaan zijn geweest voor niets.

Achteraf bekeken bewees dat al dat interimkantoren enkel naar het bedrijf luisteren en niet voor hun werknemers opkomen.

Ik kom daar toe, blijkt dat ik niet moet laden en lossen maar dat het bandwerk is: dozen van een band nemen. Omdat mijn collega zijn werk niet goed deed en we niet meer konden volgen, legde ik de band stil. Ik wou hem dan snel uitleggen hoe het moest en hoopte zo om de boel in te halen. Maar blijkbaar verstond mijn collega geen Nederlands. De ploegbaas kwam bij mij want ik had de band gestopt en ik legde hem uit waarom ik dat gedaan had. De ploegbaas zijn antwoord: “Ja, maar hier moet ge Bulgaars kunnen, de Belgen werken in een andere afdeling.” Ik heb hem geantwoord dat ik dat niet correct vond en dat Vedior mij dat niet had verteld. Niet veel later had de ploegbaas al gebeld naar Vedior om te zeggen dat ik voor hun niet meer mocht werken omdat ik een racist was en omdat ik agressief was. Vedior heeft zelfs nooit naar mijn kant van het verhaal gevraagd en heeft hetgeen die ploegbaas hen zei zo in mijn dossier gezet.

Een paar dagen later ben ik er, samen met een maat van mij, nog eens binnen geweest. Mijn maat is Afrikaan, begrijp je. Ik wou daarmee bewijzen dat ik zeker geen racist ben, maar het mocht niet baten. Mijn maat heeft via hen nooit werk gekregen trouwens.

Heb jij al belachelijke jobaanbiedingen gekregen?

Ja, vanmiddag nog! T-interim belde mij om te vragen of ik vandaag nog kon werken. Blij dat ik nog eens kon werken, ben ik daar onmiddellijk naartoe gegaan. Blijkt dat het voor 2 uur te werken was in een fabriek in Merelbeke. Wie wil er nu voor twee uur gaan werken? Je doet meer verlies dan dat je kan verdienen, dus heb ik gezegd dat ik het niet de moeite vond. Weet je wat die antwoordde? "Dat is werk weigeren, we gaan dat in uw dossier zetten". Ze doen maar!

Daoust had mijn broer ook eens liggen! Fier als een gieter kwam hij thuis omdat hij bandwerk had gevonden in Maldegem. Elke zaterdag om 8.00u mocht hij werken. Mijn pa vroeg aan hem hoe hij daar zou geraken, want wij wonen in Gent centrum en hij had enkel een fiets. Mijn broer antwoordde dat die van Daoust hem gezegd hadden dat hij dat kon doen met de fiets. Hij zou er twee uur over doen. Dat is toch niet serieus, dat is gewoon mijn broer voor de zot houden. Die job is dan niet doorgegaan natuurlijk.

Tjah, hoe jonger je bent, hoe meer ze met uw kloten spelen.

Nutteloze testen, heb je daar ervaring mee?

Tom, hoe je het raadt! Drie weken geleden heb ik bij Start People testen moeten doen voor De Post en in dezelfde week heb ik testen afgelegd voor Sita bij Randstad. Bij beide kantoren waren mijn testen goed. Voor de test van Sita had ik zelfs 19,5 op 20. Daarvan kun je niet zeggen dat het een slechte score is. Randstad zei mij dat ook. Zowel Randstad als Start People gingen mij bellen. Wel, geen van beiden hebben achteraf nog iets laten weten. Op wat trekt dat?

Als je testen doet voor een bedrijf en de testen zijn goed, dan is het toch volledig logisch dat je daar zou mogen beginnen. Waarom moet je anders die testen afleggen?

Ondertussen zat ik thuis, te wachten op hun telefoon en liet ik andere jobs schieten omdat ik dacht dat ik bij één van de twee mocht beginnen.

Heb je ook al aan een laag loon moeten werken?

Drie maanden geleden bood Just Work aan de Sleepstraat mij een vacature aan om te werken voor B&C Tenten. Dat is een bedrijf dat tenten, enz. verhuurd en opzet. Ik had gezegd dat ik geen ervaring heb met tenten opzetten maar zij stelden mij gerust door te zeggen dat ik daar wel een opleiding ging krijgen. Dus ik heb die job aanvaard. Ik mocht gaan naar een elektriciteitsbedrijf hier uit Gent voor wie B&C tenten was aan het opzetten.

De ploegbaas daar was een boer van een vent die tegen iedereen stond te brullen. Niet normaal! Dat van die opleiding klopte niet; ik mocht direct beginnen tenten ineen te steken. Nadat ik daar al zes uur zonder pauze had gewerkt, kreeg ik eindelijk mijn contract van de ploegbaas. Bleek dat ik 5 euro per uur kreeg! Echt waar, 5 euro per uur! Mijn pa is mij dan komen halen; een loon van vijf euro per uur, dat is lachen met de mensen. We hebben dan nog boel gehad met de ploegbaas omdat hij mij niet wou laten vertrekken. Wij zijn dan onmiddellijk naar Just Work gereden om te klagen. Maar die vonden dat normaal: “Och, je kan je opwerken en dan krijgt je opslag.” Hallo, na een jaar krijg je dan zes euro!

Ik ben onder begeleiding door Lien van Randstad Sint-Amandsberg. Zij helpt mij om werk te vinden. Die heeft zelf naar Just Work gebeld om te horen of ik effectief maar 5 euro per uur kreeg. Zelfs zij kon dat niet geloven! Maar het was waar...

Heb je al gehad dat een interimkantoor weigerde om jou aan een bedrijf voor te stellen?

Ja, via Adecco heb ik nog geprobeerd om te werken bij Flancco, een bedrijf gespecialiseerd in brand- en waterschade. 't Was een job die mij zeker zou liggen. Maar wat krijg ik daar te horen: “Neen, ik denk niet dat ge daar zult passen.”

Dat is toch straf! Zij beslissen wat ik wel of niet leuk zou vinden! Maar, ik zweer het je, die job had mij zeker gelegen; het was echt iets voor mij.

Maar neen, Adecco besliste er anders over. Dat was ongeveer een maand geleden.

Bedankt voor jouw verhaal.