verdere steden

B., 20 jaar & L., Ik zoek al twee jaar een fulltime job

Hallo, ik zie dat jullie net uit het interimkantoor komen. Hoe is het binnen geweest?

B: bij MANPOWER zeiden ze dat ze mijn CV gaan opsturen naar een bedrijf en dat ze mij morgenvroeg iets zullen laten weten.

Zoek je al lang werk? En welk werk zoek je juist?

B: Ik zoek nu al bijna 2 jaar werk als beenhouwer en op die twee jaar heb ik maximaal twee weken aan een stuk kunnen werken. Telkens ik een interessante vacature vind, is er altijd wel een reden waarom ik er niet kan beginnen werken : ik heb geen diploma, ik heb niet genoeg ervaring, ik geraak er niet met het openbaar vervoer,...

Onlangs nog had ik een vacature als slager gevonden, maar wanneer ik naar het interimkantoor ging kreeg ik te horen dat ik meer ervaring nodig had.

Waar had je die vacature gevonden?

Wel, ik vond diezelfde vacature de VDAB terug en stond dat er geen ervaring nodig was! Blijkbaar wilden ze me die job gewoon niet geven.

Je hebt toch een jaar gewerkt bij Renmans als leercontract. Hoe kunnen ze dan nog zeggen dat je geen ervaring genoeg hebt als beenhouwer?

Gasten vertellen me vaak dat interimkantoren bellen met jobs die je helemaal niet gevraagd hebt of met jobs die je niet kan doen.

B: Inderdaad! Gisteren kreeg ik een bericht van MANPOWER om bij Guylian te werken. Ik zoek nu al twee jaar een full-time job, en dan sturen ze om 11 uur dat je voor 1 dag mag beginnen bij Guylian”. Neen, bedankt!

J: en ze hebben je ook al eens een job als afwasser in Lokeren aangeboden. Je moest tot 12 uur 's nachts daar kunnen werken, maar dan zijn er geen treinen of bussen meer naar Sint-Niklaas. En ze weten zeker dat we geen auto hebben. Hoe moet je dan thuis geraken? Hadden die eigenlijk wel je dossier gelezen?

Ik hoor regelmatig dat de eigenlijke job helemaal niet overeenkomt met wat het interimkantoor je beloofde of met wat in je contract staat. Ben je dat ook al tegen gekomen?

B: Ja hoor! Ik had via Accent een job gevonden als beenhouwersgast in Belsele. Dat stond toch op mijn contract. Ik heb daar één dag gewerkt, als beenhouwerhulp en de rest van de twee weken stond ik in de winkel als verkoper. Ik ben beenhouwer, geen verkoper. Ik had getekend om in de atelier te werken, niet in de winkel!

En dan had ik ook via Randstad een job gevonden in Unigro. Optie vast contract hadden ze gezegd! Ik moest drie dagen op proef werken en daarna gaven ze mij een maandcontract. Na 2 weken werken zeggen ze op het bedrijf dat ik niet meer terug moest komen, de zieken kunnen terug beginnen werken! Ze hadden mij niet meer nodig.

Ik had wel een maandcontract getekend, maar ik kreeg maar een week uitbetaald. Voor de rest werd er niets meer van mijn contract gezegd. Ook zou ik na een week maaltijdcheques krijgen. Daar heb ik ook niets van gezien.

Ik vroeg nog aan het interimkantoor of ik iets verkeerd had gedaan. Neen, neen, zeker niet. De vaste werkers keren gewoon terug. Ze hadden mij gezegd dat het optie vast was en blijkbaar moest ik enkel iemand vervangen.

J: Ik heb nog via Accent in de O'Cool in Dendermonde gewerkt. Ik vroeg naar een full-time job, en die hadden ze. Ik werkte daar drie weken, en elke week had ik niet meer dan 25 uur gewerkt. Full-time? Ik belde nog naar Accent om te vragen hoe dat kwam, en ze zeiden dat ik geduld moest hebben, het zou wel verbeteren. De week erop had ik zelfs maar 20 uur. Ik ben dan opnieuw naar het kantoor gegaan en daar zeiden ze me opnieuw dat ik moest wachten. Ik heb toen gezegd dat ik wel ander werk zou zoeken. Ze hadden mij full-time beloofd en een full-time contract aangeboden, maar ik werkte maar 24 uur en kreeg ook maar zoveel betaald.

Ik had ook eens een contract als winkelbediende, maar al in mijn eerste week stond ik alleen in de winkel en moest ik zelf afsluiten.

ik moest 's avonds ook al de recette meenemen. Ik zat drie kwartier met 800 euro op de bus. Was dat het geld van heel de dag? Is dat niet wat weinig, 800 euro voor O'Cool?

Drie kwartier, en dat tijdens mijn eerste week! Ik moest dan 's ochtends maar naar de bank gaan.

Ik heb daar dan wel gezegd dat ik ander werk ging zoeken, maar voor B liep het altijd anders. Jij werd telkens met een dwaze reden ontslaan.

Hoe bedoel, ontslaan voor een dwaze reden?

B : Wel, in Belsele zeiden ze na twee weken dat ze iemand anders met meer ervaring gevonden hadden. Had het interimkantoor je dat niet gezegd? Neen! Ze hadden me dat niet gezegd. Waarom zoeken die eigenlijk nog iemand anders wanneer ik die job al aan het doen was? Weet je wat nog het ergste van al is? De dag erna vond ik een vacature voor hulp-slager, geen ervaring nodig. Ik bel naar die nummer en wie krijg ik aan de telefoon? Accent! Helemaal dezelfde job, dezelfde interim!

Weet je wat ze opgaven als reden: dat ik niet vriendelijk genoeg was tegen de klanten en dat ik geen werk-attitude had. Niet vriendelijk tegen de klanten? Eerst en vooral, dat was mijn job dus niet. Maar wat hadden ze gezien: een klant bestelde iets, ik weet niet meer juist wat, en ik herhaalde zijn bestelling om zeker te zijn. Die klant vliegt uit tegen mij 'dat had ik toch gezegd. Hoor je mij niet?'. Dan ben ik dus niet vriendelijk.

En mijn werkattitude? Mijn directe baas vroeg mij op het einde van de dag of hij mij naar huis moest voeren, maar ik kon mee rijden met iemand anders. Geen probleem, maatje, dan zien wij elkaar morgen. De volgende dag had ik geen vervoer, dus vroeg ik hem of ik met hem kon meerijden. Wat gebeurd er: die heeft dat gezegd tegen het bureau en nu gebruiken ze dat ook tegen mij. Ik werkte ook samen met een ongelooflijke bazig meisje die mij heel de tijd zat te commanderen. Je moet dat zo doen, dat moet zo. Zelfs als het goed was, had ze nog commentaar. Ik heb haar één keer een antwoord gegeven: jij bent mijn baas niet, jij moet mij niet commanderen. Wat gebeurd er, ze gebruiken dat weeral tegen mij.

Dan heb ik ook nog in de Delhaize van Stekene gewerkt via Accent. Na twee weken was mijn voet ontstoken en moest ik drie dagen thuis blijven. De baas belde mij op om te vragen of ik toch kon komen werken. Ik kon niet goed staan of rondlopen. Toen brulde hij tegen mij dat ik MOEST komen werken! Ik kon niet op mijn voet staan en ik had een doktersbriefje. Ik moest niet meer terug komen en nochtans was hij tevreden: hij zei telkens dat ik goed werkte en zei zelf dat ik zijn job zou mogen overnemen als hij met pensioen ging.

En dan nog in Temse. Opnieuw als beenhouwersgast bij Accent. Ik moest eerst drie uur op proef gaan werken, onbetaald natuurlijk. Na die drie uren vroeg de baas mij of ik niet nog een paar uur gratis wilde werken. Natuurlijk niet! Hij wist toch al of ik het zou kunnen of niet. Ook hier moest ik niet meer terug komen! Officieel zei de baas dat ik te veel naar de klok had zitten kijken. Ik heb één keer gekeken naar de klok!

Weet je wat ze bij Accent zeiden toen ik het hun vertelde? Dat ik toch die uren voor niets had moeten werken. Het was dus mijn eigen schuld dat ik niet mocht beginnen, omdat ik niet gratis wou werken!

Amai! Dus het interimkantoor vond dat het jouw fout was? Heb je dat nog tegen gekomen, dat het interimkantoor zegt dat zij er niets kunnen aan doen?

B : meestal worden ze zelf kwaad op mij. Na die job in Belsele was ik naar het interimkantoor gegaan om te zeggen dat ik echt niet content was van de manier waarop ik mijn job was kwijt geraakt en dat ik daarna nog diezelfde vacature terug vind op het internet. Eerst viel ze bijna van haar stoel, want ze wist dat we gelijk hadden. Maar daarna zei ze: 'dimmen he maat, met zo'n houding moet je hier niet afkomen'. Kom zeg, zij behandelen mij eerst zo smerig en dan komt ze af dat ik geen grote mond moet opzetten. ater op het gesprek zei ze nog: 't is nu de laatste keer dat ik werk voor je zoek. Je kan zien dat je je best doet volgende keer. Zij had mij gewoon gekloot en dan komt ze af 't is de laatste keer dat ik werk voor u zoek?!!!

Bij Randstad was het ook zo. Eerst zeiden ze ja, daar kunnen we niets aan doen. En toen ik hun zei dat ik het eigenlijk echt niet leuk vind om zo midden een contract weer te mogen vertrekken zeiden ze ja, ja, we bellen u wel nog. Wel, ze hebben geen enkele keer meer gebeld. Eerst zeiden ze nog dat het was omdat ik geen ploegenwerk wou doen en dat ze enkel ploegenwerk hebben. Maar zelfs toen ik zei dat ik ook wel ploegenwerk wou doen, hadden ze nog niets voor mij. Dat is nu al 7 maanden geleden en hun ruiten hangen vol met vacatures. Willen die mij eigenlijk nog werk geven?

Na die job in Stekene was ik naar Accent gegaan om te vragen waarom mijn baas zo tegen mij riep. Weet je wat ze zeiden, ja we kennen hem zo. Hoe bedoel je? Je kent hem zo? En laten jullie dat toe? Die trekken hun dus niets aan wanneer een kerel tegen jonge gaste brult. Hun reactie: dimmen hé maat.

En telkens ik in Accent kom, hebben ze eigenlijk commentaar op mij. Doe u pet af, leg u haar goed, kleed u eens deftig, zegt dat niet. Wat denken ze daar wel, ze zijn mijn moeder niet hé.