verdere steden

S., 21j en S., 18j: Als je zwanger bent, stellen we je zelfs niet voor

hoe was het? Heb je werk gevonden?

Ik mocht mij niet eens inschrijven. Toen we binnen kwamen zag ik die consulent al met haar ogen draaien naar haar collega. Het inschrijvingsmoment is tot 10 uur, zei ze, maar ja met een baby kan je niet altijd op tijd vertrekken om hier dan voor 10 uur aan te komen. En ze waren niets aan het doen, ze zaten gewoon over hun privéleven te praten, wat ze vanavond ging doen. Kunnen die mij dan niet is even inschrijven?!

Zijn jullie al lang aan het zoeken?

Sinds september, toen ben ik gestopt met school.

Ik ben net terug beginnen zoeken, nu de kleine 3 maand oud is, kan ik terug voor een job gaan.

Heb je dan al via interim gewerkt?

Ja, voor ik zwanger was van mijn tweede kind had ik via Adecco een job bij Carrefour. Daar had ik een contract voor 3 maanden dat normaal verlengd ging worden, maar toen werd ik zwanger en werd mijn contract ineens niet meer verlengd.

Wij nemen geen zwangere werknemers aan, werd er gezegd.

Daardoor had ik ook geen recht meer op een uitkering. Ik moest nog 4 weken via interim werken, voor ik mijn uitkering zou krijgen. Bij Actief en Synergie kreeg ik botweg te horen:

als je zwanger bent, stellen we je zelfs niet voor.

Hoe voelde je je toen?

Toen ben ik echt boos geweest! Het is niet omdat ik zwanger ben dat ik niet kan of wil werken! Ik heb toen echt gedacht ik moet daarmee naar de gazet stappen, dat moet in het nieuws komen.

Heb je al eens gevraagd achter een vacature die uithangt?

Zeker en dan krijg je van die commentaren: die is juist ingepikt, je hebt geen ervaring terwijl er in de vacature staat dat er geen ervaring vereist is. Ze moeten ons ook wel de kans geven voor ervaring op te doen. Dit heb ik zowel al bij Randstad, Actief en via de VDAB site meegemaakt.

Als ik bel voor vacatures op de site van de VDAB, dan moet ik bij hun collega zijn en die is er dan toevallig niet, maar denk je dat die dan achteraf terugbellen. Nee,nooit.

Bij Synergie was ik eens gaan solliciteren voor een dringende vacature als poetsdame. Ze gingen mij doorgeven, maar ik heb er nooit meer iets van gehoord.

Heb je het al meegemaakt dat de beloofde job niet doorgaat?

Een kantoor in Heist-op-den-berg, belde me op dat er een vacature was bij een bedrijf. Ik ben dus van thuis naar dat bedrijf in Heist-op-den-berg vertrokken. Toen ik daar aankwam was de vacature net ingenomen door iemand anders. Het bedrijf werkte blijkbaar met 2 kantoren, wie het eerst iemand stuurde, die persoon had de job. Ik heb toen terug naar dat interimkantoor gebeld, konden die mij dat nu niet laten weten dat de job al was ingenomen.

Heb je ook al testen moeten doen?

Ja, voor een kuisbedrijf, hoe je dan wel niet moet poetsen. Toen kreeg ik nadien een brief aan met 'wij hebben besloten u niet in dienst te nemen'.

Hoe reageert je omgeving op het feit dat je geen werk vindt?

Mijn familie begrijpt er niets van. Die kijken naar die interimkantoren, zien die vacatures hangen. Dan moet je toch gemakkelijk werk vinden. Mijn vriend zegt geef het gewoon op, blijft thuis, zorg voor de kinderen, maar met 2 kinderen en maar één inkomen redden we het niet. Ik wil ervoor werken.

Vindt je vriend dan wel werk via interim?

Ook geen vast werk. Hij heeft zelf ook al wat meegemaakt met interimkantoren. Zoals in november heeft hij via Adecco 11 dagen gewerkt bij een bedrijf. Op zijn loonfiche staat dat hij maar 2 dagen gewerkt heeft. Terwijl hij een contract heeft via Adecco met 11 werkdagen op. Hij is nog steeds niet uitbetaald voor die andere dagen. Adecco vindt dat hij dat zelf maar met de werkgever moet regelen, maar die werkgever stuurt ons naar den Adecco. Hierdoor krijgen wij weer problemen met het OCMW voor onze uitkering.

Je bent afhankelijk van die interimkantoren om werk te vinden.

Wat ze me ook aanbieden, ik pak het direct aan.