vilvoorde

A., 21 Jaar: Als er iets misloopt op het werk, moet je niet op hun steun rekenen.

Dit is het verhaal van A., een jongen van 21 jaar die al een jaar op zoek is naar werk. Zijn ervaringen met interims zijn niet bepaald positief...

Vertel eens, hoe komt het dat je al zolang zonder werk zit?

Die vraag ben ik kotsbeu gehoord! Je moet dat niet aan mij vragen, maar aan de bedrijven waar ik niet mag beginnen en aan de interimkantoren die mij telkens opnieuw beliegen en bedriegen! Ik doe mijn deel: ik heb een diploma als magazijnier op zak en een diploma om met de heftruck te rijden, ik trek elke week naar de interims om te vragen of er werk is. Ik sta overal ingeschreven in Vilvoorde, Zaventem en Brussel en ik ga ook zelf bij bedrijven aankloppen. Wat kunnen ze nog meer van mij verwachten?Waarom voel je je bedrogen en belogen door de interims?

Goh je moest eens weten! Zelfs als je een contract hebt, sta je soms nog nergens. In december bezocht ik een kantoor van Accent met een vriend. Hem boden ze een job aan als magazijnier bij “Kivi”, maar hij was op zoek naar een kantoorjob. Daarom boden ze mij die job aan. Ik was erg blij. Of ik morgen kon beginnen? Natuurlijk kon ik dat, hoe sneller hoe liever! Dus stond ik even later buiten met een contract op zak. 10 minuten later belden ze mij al terug: “Je mag dat contract verscheuren en wegsmijten.” Ze hadden namelijk al iemand aangenomen. En ik zo stom om dat te doen, ik had het moeten aanvechten! Aan de andere kant, wat zou me dat allemaal gekost hebben...


Oei dat is inderdaad wel erg... Ben je ook situaties tegengekomen waarbij ze je iets wijsmaakten?

En of! Onlangs zag ik bij Tempo-team in Vilvoorde een vacature aan het raam hangen voor heftruckchauffeur met optie vast werk. Dus ik ging daar naar binnen en vroeg of er soms geen vacatures waren voor mij. “Neen, voor de moment niet”, was het antwoord. Waarom hangt dan die vacature voor heftruckchauffeur aan het raam? “Die job is al ingenomen. We zullen ze straks verwijderen als we even tijd hebben”. Ik heb het in het oog gehouden, een maand later hing ze er nog steeds!

Ze maken je daar vanalles wijs! Op aanraden van een interim (Tempo-team of Accent) ben ik eens naar de luchthaven gegaan. Ze hadden een afspraak geregeld en daar zou ik zeker werk vinden. Die afspraak bleek een infosessie te zijn en nadien moest ik allerlei testen uitvoeren. Je zou zeggen, eindelijk een kans, maar achteraf heb ik er niets meer van gehoord.

Tempo-team had eens een afspraak voor mij geregeld bij het bedrijf “Jude Medical”. Ik mocht daar maandag om 14u op sollicitatiegesprek. De vrijdag ervoor kreeg ik telefoon van de interim met de mededeling dat de afspraak verplaatst zou worden. De vrouw bij wie ik op gesprek mocht, zat die dag in meeting. Een week later had ik nog steeds niets gehoord en heb ik een mail gestuurd naar Tempo-team met de vraag wanneer ik nu opnieuw mocht langskomen. Ze hadden nog steeds niets gehoord... Dat was het dan. Die mails heb ik goed bijgehouden, ik stoot me geen tweede keer aan dezelfde steen! Ik stel me dan de vraag: willen ze eigenlijk wel moeite doen voor mij?Heb je de interims hier al eens mee geconfronteerd? Dit zou toch niet mogen!

Ha ze zullen het zich aantrekken! Toen ik 8 maanden werkloos was, kwam ik een kantoor van Tempo-team binnen en weet je wat ze zeiden? “Hoelang zit gij al thuis manneke, 8 maanden? Wat heb jij zo lang uitgestoken, niets?” Wat hebben zij zolang uitgestoken vroeg ik dan! “Ja ja, maar je moet niet alleen op ons rekenen hé, je moet zélf naar bedrijven op zoek gaan.” Dat doe ik ook, heb ik teruggeworpen, maar die sturen mij naar hier.Heb je nog vertrouwen in dat interimkantoor?

Ik weet nu dat ik niet op hen zal moeten rekenen om werk te vinden. Het enige wat ik ooit gekregen heb, zijn een paar weekcontractjes, telkens ergens anders, altijd van korte duur. En als er dan iets misloopt op het werk, moet je er niet op rekenen dat ze je zullen steunen. Ik werkte eens in een magazijn via een interimcontract, maar ik werd er voortdurend benaderd door een louche collega met drugs en allerhande illegale spullen. Ik wou daar niets mee te maken hebben. Ik heb hem dat ook gezegd: Ik moet daar allemaal niet van weten, ik kom hier om te werken en that's it! Die kerel kon daar niet mee lachen en gaf mij zo'n duw dat ik bijna uit de camion vloog! Ik ben dat dan tegen de baas gaan zeggen, met een getuige er bij die het hele voorval had gezien en ook al was lastig gevallen. Maar die kerel werkte daar al langer en kwam goed overeen met de baas. Via de interim heb ik 's anderendaags vernomen dat ik niet meer moest komen naar dat bedrijf. Uitleg heb ik nooit gekregen...Bedankt voor de babbel, A., hopelijk komt er snel verandering in je situatie!


Nog geen week later spreek ik A. opnieuw.


Hier zie, wie we daar hebben! Alles goed? Je lijkt zo gehaast?

Hallo! Ja, ik moet mijn contract gaan tekenen! Zot hé? Ik spreek u vorige week nog en nu heb ik opeens werk!


Da's goed nieuws! En wat is het juist?

Ik mag bij Douwe Egberts als magazijnier gaan werken. Paletten stapelen en zo. Amai ik ben echt super content!


En is het de bedoeling dat je er voor langere tijd komt werken?

Dat weet ik niet. Voorlopig hebben ze mij een contract gegeven om morgen, vrijdag, te komen werken. Na 't weekend gaan ze zien of er genoeg werk is en dan mag ik eventueel terugkomen.


Allez, ik ga je niet langer ophouden, veel succes daar! Laat mij weten hoe het geweest is!


Die maandag zie ik A. terug in de winkelstraat.


Hé A.! Hoe was het vrijdag?

Man man, ik heb weer wat voorgehad! Je weet nog dat ze mij hadden aangenomen als magazijnier hé? Awel de vrijdag kom ik daar toe om twee uur: niemand wist van iets! Ze bellen naar den interim, die hadden het blijkbaar verkeerd doorgegeven. Dus ik stond daar. Ze hebben mij dan een bezem in mijn handen gestoken en ik mocht wat kuisen, werk was er niet.


Dat meen je niet! Allez jong! Aangenomen als magazijnier en dan moet je beginnen kuisen! En nu? Want je had verteld dat de deze week misschien ook zou kunnen werken?

Ja, ik wacht nog op bericht. Ze gingen mij in de loop van de dag iets laten weten. Misschien krijg ik toch nog een weekcontract...


Ik hoop het voor jou! En ik hoop dat ze je daar met wat meer respect behandelen! Laat je me weten hoe het is afgelopen?

Dat ga ik zeker doen! Bedankt om te luisteren, echt waar ik kan het zelf bijna niet geloven! En ik was nog zo content dat 'k werk had en dan krijgt ge da weer.