vilvoorde

H., 20 jaar, kreeg de job niet, maar zijn blanke maat wel.

Leg eens uit, is het moeilijk om hier in Vilvoorde via interimkantoren aan werk te geraken?

Man, ik ben al twee jaar aan 't zoeken en nog nooit heeft een interim mij aan werk kunnen helpen. En ik zoek eender wat hé, ik ben niet kieskeurig, je mag mij alles geven: magazijn, schoonmaken,... Maakt niet uit.


Je stelt je in elk geval flexibel op, hoe komt het dan dat er niets is voor jou? Wat zeggen ze daarover in het interimkantoor?

Te weinig ervaring! Van de week nog passeerde ik langs Tempoteam en vroeg naar een job als magazijnier. Er hing namelijk een vacature voor aan hun raam. “Sorry,” hebben ze mij gezegd, “maar daar moet je ervaring voor hebben”, ik begrijp dat niet. Je moet toch werken voor ervaring? Zo geraak je nooit aan werk en de tijd gaat snel voorbij! Ik wil niet op mijn 25ste nog zonder werk zitten!


Dat vind ik ook! En hebben ze dan ook suggesties gedaan om die ervaring op te bouwen? Konden ze jou daar niet verder helpen?

Het enige waarmee ze mij willen “helpen” is door mij allemaal onnozele tests te laten doen. Je moet een test doen en ik doe die goed en dan laten ze niets meer van zich horen. Bij Randstad, Convert,... 't is altijd van 't zelfde. Ik moest bijvoorbeeld een test doen voor magazijnier bij één van die twee, ik weet al niet meer dewelke. Het was om bij Paris XL, Perbalux aan de slag te gaan. Mijn tests waren goed, er was drie man geslaagd en uiteindelijk waren we met twee man over. Ze hebben toen mijn schoen- en kledingmaat gevraagd, ik dacht echt dat ik daar ging mogen beginnen! Twee weken later gingen ze bellen, nooit iets van gehoord! Ik ben dan maar zelf terug gegaan en 't was weeral van dat: “We gaan u zeker nog bellen”. Drie keer raden: weer niets van gehoord. Waarom laten ze mij die tests doen? Mocht ik niet geslaagd zijn, dan zou ik het begrijpen. 't Zijn misschien allemaal racisten.


Heb je dan al het gevoel gehad dat je gediscrimineerd werd?

Het gevoel gehad? Ik kan het zelfs bewijzen! Ik had afgesproken met een vriend, die Belg is, een jaar geleden. Alé, ik ben ook Belg hé, geboren en getogen in Vilvoorde, maar hij is wel blank. Ik ging eerst binnen bij Randstad en vroeg of er werk was als magazijnier. “Momenteel kunnen we je niets aanbieden, maar we gaan u nog bellen.” Dan ben ik naar buiten gegaan en kwam mijn vriend binnen. Hij stelde exact dezelfde vraag. Voor hem hadden ze wel werk. Hij kwam buiten met een stapel papieren en een week later was hij al aan het werken.


Heb je ze daar ook mee geconfronteerd?

Ja, ik ben daarna teruggegaan en heb gevraagd waarom ik geen werk krijg en hij wel. Ze kon mij geen antwoord geven, ze werd alleen maar rood. Maar ik weet het al, hij ziet eruit als een Belg, ik als een Marokkaan.


Ok H., bedankt voor je tijd!